Op de koffie bij Geert en Riet Ham

Prima koffie! Daar niet van. Maar de echte reden: Geert is 60 jaar drager bij de dragers vereniging St. Barbara! Hij is op zijn 19e begonnen. Ze kwamen één man te kort. En toen is hij gebleven. Het is ook geen dagelijks werk. Het is gewoon een heel mooi vrijwilligerswerk waar hij probeert het beste van te maken. Het is echt voor Stompwijk. Ergens anders gaan ze niet heen. Een heel enkele keer als ze iemand te kort komen vragen ze wel eens versterking uit Zoeterwoude. Maar omgekeerd is niet aan de orde.

Hij is al een jaartje ouder, 80, en dat kan hij wel merken. Maar er wordt niet zoveel meer getild als vroeger. Toen werden overledenen ook nog aan de dorpsgrens, bij de Kniplaan, of bij de Hoge Brug, opgehaald. Nu wordt nog wel eens een overledene thuis opgehaald. Maar het meeste werk is rondom onze kerk. Boekjes uitdelen bij een avondwake. Mensen een plaats wijzen, collecteren, en na afloop assisteren bij het condoleren. Bij de uitvaart zelf begeleiden ze de kist naar het kerkhof, en reiken bloempjes uit als die er zijn. De kleine vergoeding die ze krijgen wordt besteed aan mooie zwarte kleding. En dan blijft er nog wel iets over voor een bescheiden jaarvergadering. Met wat lekkers en een drankje. “Dan komen ook oude herinneringen boven,” zegt zijn vrouw Riet.

Geert is altijd boer geweest, dus dan was het nog: vroeg het bed uit, koeien melken en haasten om op tijd in de kerk te zijn. Soms moest Riet het werk afmaken. Maar dat hoort bij vrijwilligerswerk. Daar moet je samen achter staan. En zo vaak is het eigenlijk “gelukkig” ook niet. Tussen de vijftien en twintig keer per jaar. Maar Geert doet nog wel meer. Hij is er ook altijd bij als de kerk wordt schoongemaakt. Of bij onderhoud aan het kerkhof.

Ja, het mooiste cadeau zou zijn als er wat dragers bij zouden komen. Hoe meer er zijn, hoe minder vaak je ook aan de beurt bent. En eens kan afzeggen. Na afloop komen mensen soms bedanken. Je kunt echt iets betekenen voor ze.

Wie voelt zich aangesproken?? Het mag ook korter.

60 jaar! Geert heeft er geen spijt van!

 Agnes van Boheemen- Vollebregt