Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag werd op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg de 15e wedstrijd om de KPN cup verreden. Deze week vertrekt het peloton naar het Zweedse Lulea om daar de laatste drie wedstrijden om de KPN Grand Prix te rijden. De Grand Prix bestaat uit vijf wedstrijden op natuurijs. Twee worden verreden op de Oostenrijkse Weissensee, waar de laatste helaas niet kon doorgaan. Thans staat Lulea op de kalender voor 3 wedstrijden. De klassementen zijn redelijk geschut. Bij de beloften kan Jan Korenberg nauwelijks nog verliezen. Bij de dames is Iris van der Stelt al zeker van haar cup zege. Bij de Topdivisie kan Crispijn Ariens nog de cup winnen van Sjoerd den Hertog. Zaterdag in Tilburg viel het rijden van Maarten van der Salm uit Zoeterwoude op doordat hij wegreed uit het even tot rust gekomen peloton. Twee man sloten bij hem aan en wisten uit handen te blijven van het jagende peloton. Ronden lang jakkerden ze voort. Uiteindelijk pakten ze geen ronden voor, maar wisten toch ruim voor het peloton te blijven. Winnaar werd Henrik van Millingen voor Luuk Loohuis en 3e Maarten van der Salm. Bij de dames won Lisa van der Geest de massa sprint voor Jessica Merkens en Imke Vormeer. Good old Arjan Stroetinga is het sprinten nog niet verleerd, mede dankzij olympiër Bob de Vries won hij voor Sjoerd den Hertog en Simon Schouten. Ploegleider Joost Juffermans was redelijk tevreden, 3 man bij de eerste 20 is niet slecht. Tjilde Bennis is goed in vorm. Zij was goed zichtbaar in de kopgroep, welke helaas geen ronde kon pakken maar toch. Ze werd 13e in de wedstrijd. Christiaan Hoekstra wist niet te finishen. De reden is mij onbekend.

Aanstaande week op het ijs van het Zweedse Lulea 3 wedstrijden. Te beginnen op donderdag aanstaande voor de dames 80 km en heren 100 km dan zaterdag 40 km voor de dames en 50 km voor de heren. Zondag de finale voor de dames 100 en heren 150 km. Dan zaterdag 3 maart op de Jaap Eden baan in Amsterdam de finale van de KPN cup. Start om 17.45 uur beloften, 10.15 uur de dames en 20.30 uur de Topdivisie.