Hallo allemaal, wat fijn dat u er was !!!

Het feestgedruis van carnavallend Nederland is weer tot stilstand gekomen, zo ook in ons Gaandriaanse dorp. Vier dagen lang hossen, springen en gek doen, iedereen die uit z`n dak wilde gaan kon dat en mocht dat ook. Dit jaar ook wéér een super prins en page en de opper natuurlijk niet te vergeten. Samen met de Raad van Elf en allen die de vereniging bijstaan hebben jullie er weer een fantastisch seizoen van weten te maken. De aftrap in het gemeentehuis was mooi en leuk gespeecht door prins Ronald en prins Stroopie van Zwabberdam. Was het bij aankomst in het gemeentehuis nog slecht weer, maar hoe later het werd, hoe zonniger, met als gevolg super mooi weer voor de optochten. Hele mooie optocht zowel in Zwabberdam als in Gaandrië met leuke karren en loopgroepen. Om 13.00 uur was de Zwabberoptocht bij de kerk aan de sluis aangekomen met als jaarlijks ritueel de doop van de prins en page in de ijskoude Vliet, altijd weer leuk om te aanschouwen, ze gingen kopje onder en hebben het geweten!!! Daarna prijsuitreiking aan de Damlaan en ‘s avonds groot feest bij R.K.A.V.V. Om 14.30 uur ging de stoet van Gaandrië door het dorp, veel mensen langs de kant met als eindstation De Bles, waar het straatcarnaval losbarstte. ‘s Avonds ook groot feest in de Bles. Die barstte bijna uit zijn voegen. De volgende dag was het de beurt aan De Old Princes In Harmony met een schitterend optreden, Klassewerk!!! Op een paar bankjes na was de Laurentiuskerk gevuld, net als kerstnacht toen was die ook zo vol!!

Ook met diverse avondwakes de laatste tijd een bomvolle kerk, wat natuurlijk hartstikke goed is, maar wat mij dan een beetje steekt is dat er op een ‘gewone zondag’ vaak zo weinig mensen zijn terwijl iedereen dan ook van harte welkom is!!!

Een vereniging wil graag véél leden en volle zalen, zo moet u het ook een beetje zien met de kerken in ons land. Een pastoor preekt naar mijn idee ook graag voor een volle kerk in plaats van voor een klein clubje. Aan de pastoor kan het mijn inziens niet liggen want die heeft het toch netjes gedaan?

Misschien zie ik u Aswoensdag om het kruisje na 4 dagen feesten in ontvangst te nemen of zijn er dan weer zo weinig mensen die wat uit `de pas` hebben gelopen?

Het volgende citaat heb ik overgenomen uit de schitterende Gaanderskrant, de laatste alinea op pagina 38. Alleen de woorden carnavalsviering en carnavalsvereniging en minstens zijn aangepast.

Voor iedereen die nog nooit een `gewone zondagviering’ heeft bijgewoond of altijd heeft getwijfeld om eens te komen kijken. Ik zeg gewoon doen!!!!

Het is de moeite waard om  deze viering samen met God, de pastoor, vrijwilligers en kerkgenoten mee te vieren. De warmte, de saamhorigheid en de verbintenis is zeer de moeite waard om minimaal één keer te hebben meegemaakt (vaker mag natuurlijk ook).

Na de zondagmorgendienst zijn verschillende vrijwilligers in touw om een heerlijk kopje koffie te serveren met natuurlijk koek erbij als er niet gevast wordt.

We zijn de 40 dagen tijd ingegaan dus tijd voor bezinning.

Denkt u er eens over na !!!???

Het is geen verwijt wat ik u aanpraat en ik ben ook niet kwaad maar ik vind het alleen jammer, dat er kerken moeten sluiten omdat er nog maar zo weinig mensen gezamenlijk aan de Eucharistie deelnemen. Misschien kunnen we ook voor onze H. Laurentiuskerk laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Ik dank u voor het lezen en wens u een bezinnende 40 dagen toe !!!

Naam en adres bij redactie opvraagbaar.

P.S.: Afgelopen Aswoensdag waren er in totaal 14 mensen waarvan 4 vrijwilligers die hun uiterste best hebben gedaan om dit weer te organiseren, dank daarvoor!!

Tip : Misschien kunnen de Gaanders deze traditie, welke ook bij carnaval hoort, samen met `De Old Princes in Harmony‘ oppakken.