BAM – Bestratingswerkzaamheden Stompwijkseweg

Dat we voorbij de Kniplaan zijn met het vervangen van de bestrating is geen Stompwijker ontgaan. De werkzaamheden rondom deze kruising maken de dorpskern van Stompwijk lastig bereikbaar. In deze nieuwsbrief geven we een doorkijkje naar het einde van de bestratingswerkzaamheden. Maar hiermee is het project nog niet ten einde. Er zijn nog werkzaamheden nodig om de reconstructie van de kade af te ronden.

Planning bestrating

Het werktreintje van opbreken, ontgraven, fundering aanbrengen, plaatsen van keerwanden en aanbrengen van verharding gaat in volle vaart richting Leidschendam. Het uitvoeringsteam werkt volgens de meest handige werkwijze met veel aandacht voor de bereikbaarheid van de percelen. Doordat de werkzaamheden in elkaar overvloeien, is er geen vastomlijnde fasering aan te geven. Er is oponthoud ontstaan door het aanpassen van de wegbreedte van 6 m naar 5,60 m op enkele wegvakken. Maar ook door onvoorziene situaties tijdens de uitvoering van de kadereconstructie. De bestratingswerkzaamheden zijn naar verwachting begin april klaar.

Laatste delen kadereconstructie 

Net na de zomer van 2017 zijn de kadewerkzaamheden beëindigd. Helaas is hiermee dit onderdeel van het project nog niet afgerond. De bewoners hebben waarschijnlijk wel opgemerkt dat op sommige plaatsen de kade nog niet is vervangen of versterkt.

Oplossingen nodig: Voor de meeste locaties geldt dat er kabels en leidingen zijn aangetroffen op plaatsen waar versterkingsbuizen moeten worden aangebracht. Om de kade daar te versterken/vervangen moeten deze kabels en leidingen eerst worden verlegd. Daarnaast zijn er op verschillende locaties (zoals bij bruggen) maatwerkoplossingen nodig om de kadewand te versterken.

Verleggen kabels en leidingen: De nutsbedrijven is gevraagd maatregelen te treffen voor het aanpassen van hun kabel- en leidingnetwerk.  Momenteel onderzoeken zij in overleg met BAM, gemeente en het Hoogheemraadschap van Rijnland  wat daarvoor de meest passende oplossing is Daarna volgen stappen als opdrachtverstrekking aan de nutsbedrijven, aanvraag van vergunningen bij het Hoogheemraadschap en afstemming van de uitvoering met de bewoners. Het streven is dat de aanpassingen aan het kabel- en leidingnetwerk in het derde kwartaal van dit jaar plaatsvinden.

De kraan hopt van locatie naar locatie

Wanneer alle kabels en leidingen zijn verlegd en maatoplossingen voor de betrokken bruggen zijn gevonden, komt BAM Infra nog één keer terug om de buispalen achtereenvolgens op de verschillende locaties aan te brengen en de kade te herstellen of te vervangen. Naar verwachting is dit in het vierde kwartaal van dit jaar.

Om de resterende reconstructiewerkzaamheden aan de kade te kunnen uitvoeren, is opnieuw een wegafsluiting nodig. Op iedere locatie staat de kraan dan een korte periode om de buispalen aan te brengen en “hopt” deze vervolgens naar de volgende locatie. Voorafgaand aan de start van deze werkzaamheden informeert BAM Infra de bewoners en bedrijven langs de Stompwijkseweg over de volgorde, locaties en precieze uitvoeringsplanning.

Globale planning: De start van de resterende werkzaamheden aan de kade wordt bepaald door het tijdstip waarop het kabel- en leidingennetwerk door de nutsbedrijven is aangepast en de maatwerkoplossingen voor de bruggen bekend zijn. Vanaf dat moment bedraagt de doorlooptijd van de resterende werkzaamheden aan de kade en het herstel van de bestrating ongeveer 60 werkdagen. Gedurende een deel van deze periode, naar verwachting ongeveer 30 werkdagen dat de kraan in bedrijf is, zal de Stompwijkseweg volledig zijn afgesloten. Op de overige dagen is sprake van een gedeeltelijke afsluiting in de vorm van een halve rijbaan. Het streven is om de reconstructie in 2018 helemaal af te ronden.

Bereikbaar Stompwijk: Wij zijn ons er van bewust dat werkzaamheden op de Stompwijkseweg veel impact hebben op het dagelijks leven van Stompwijk en zeker voor de aanwonenden. Dit is een belangrijke drijfveer geweest om aaneengesloten door te werken aan de kadewand en de bestrating. Daarmee is zoveel mogelijk stagnatie voorkomen en voorrang gegeven aan de bereikbaarheid. Ook bij de aanpak van de gebleken knelpunten is dit de werkwijze.  Door eerst de oplossingen voor alle knelpunten goed voor te bereiden, worden de resterende werkzaamheden aan kade en bestrating gedurende een nieuwe aaneengesloten periode uitgevoerd.

Een mooie Stompwijkseweg: Kabel- en leidingbeheerders nemen de nieuwe bestrating tijdelijk weer op om de aanpassingen aan het leidingnetwerk uit te voeren. Na afronding van de verlegwerkzaamheden  wordt de bestrating weer teruggebracht. Maar ook de reconstructie van de kade gebeurt met een zware kraan. Door rijplaten over de nieuwe bestrating te leggen, proberen we schade te voorkomen. Wanneer alle werkzaamheden zijn afgerond, wordt de bestrating waar nodig hersteld, zodat bij de eindoplevering sprake is van een mooie, nieuwe Stompwijkseweg waar iedereen jaren lang plezier van heeft.

Stel uw vraag aan de omgevingsmanager: Jolanda Geleijnse, e-mailadres stompwijkseweg@bam.nl of telefonisch op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur via  06 – 524 47 425. Ook is er iedere dinsdag tussen 14-15 uur een inloopspreekuur, onze keet kunt u vinden bij Stompwijkseweg 7.