Taalmaatjes gezocht

Met de ondertekening van het Taalakkoord Leidschendam-Voorburg werd een belangrijke stap gezet in de bestrijding van laaggeletterdheid. De instellingen zijn nu op zoek naar taalmaatjes.

Samenwerking

In het Taalakkoord werkt de Bibliotheek aan de Vliet samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg, Stichting Lezen en Schrijven, Vluchtelingenwerk, Fox AOB, MBO Rijnland, Stichting Welzijn Oud en Jong, Soroptimist, MKB Leidschendam-Voorburg en Van Leeuwen Catering.

Coördinatie

De bibliotheek, in de persoon van Ellen van Zijl, is het centrale coördinatiepunt als het gaat om het werven van taalmaatjes en het verbinden van de taalmaatjes met de taalvragers.

Taalmaatjes

Ieder individu heeft een andere begeleiding nodig. Daarom zijn er verschillende partners die met elkaar samenwerken. Als u besluit taalmaatje te worden, krijgt u een basistraining van vier lessen. Op de vierde trainingsdag bepaalt u welke organisatie het beste bij u past. Taalmaatjes werken op vrijwillige basis.

Taalvragers

De groep taalvragers is heel divers. Zij komen vanuit de hele wereld. Zij zijn enthousiast om door het leren van de Nederlandse taal te groeien naar zelfstandigheid in hun nieuwe – tijdelijke- vaderland. Ook zijn er Nederlanders die de Nederlandse taal beter willen leren. Ook zij maken deel uit de van de taalvragers.

Mooie wisselwerking

Coördinator Ellen van Zijl zet zich in om het aantal taalmaatjes af te stemmen op het aantal taalvragers. “Door taalvragers en taalmaatjes te koppelen ontstaat er een mooie wisselwerking tussen verschillende culturen en dat draagt bij aan beter begrip over en weer.” Ellen benadrukt verder dat zij ook graag inwoners wil helpen die het lezen en schrijven zijn verleerd en hierbij hulp nodig hebben. Ook voor hen zoekt zij graag een taalmaatje. Ellen besloot om zelf ook taalmaatje te worden omdat de vraag groot is, zij interesse heeft in andere culturen en goed wil begrijpen wat er van een taalmaatje wordt verwacht.

Taalcafé

Tot slot wijst Ellen op het Taalcafé in Voorburg en in Leidschendam dat nu

vaker open is. Data en tijden voor de komende weken:

Theater Ludens in Voorburg: donderdag 8 en 22 februari, donderdag 8 maart van 16.30 – 18.00 uur en zondag 25 maart van 14.00 – 16.30 uur.

Bibliotheek in Leidschendam: dinsdag 13 en 27 februari en dinsdag 13 maart van 14.00 – 15.00 uur.

Informatie en aanmelden

Wilt u meer informatie over taalmaatjes of wilt u zich aanmelden om, één keer per week, gemotiveerde taalvragers verder te helpen? Neem dan contact op met ellenvanzijl@bibliotheekaandevliet.nl.

Of kijk op www.bibliotheekaandevliet/taalhuis.