Buurtschap Drie Molens leert reanimeren

Twintig bewoners in het buurtschap Drie Molens (van begin Stompwijkseweg tot de krom) hebben vorige week een cursus reanimatie gevolgd en het daarbij behorende diploma gehaald.

Uitgangspunt voor deze cursus was het feit dat in geval van een hartstilstand de eerste zes minuten van levensbelang zijn om hulp te bieden. Omdat het buurtschap (evenals Stompwijk) toch enigszins afgelegen ligt voor politie en ambulance, is het prettig te weten dat er ook andere hulp in de directe omgeving is. Na een oproep aan de buurtbewoners meldden zich twintig kandidaten om een cursus reanimatie te volgen.

De cursus werd gegeven door de heer Wouter Verbeek die in Voorburg en Leidschendam de afgelopen jaren met veel succes een organisatie (Stichting RLT Nederland) heeft opgericht en inmiddels tientallen vrijwilligers heeft opgeleid om reanimatie toe te passen. Daarnaast heeft deze stichting ervoor gezorgd dat er in Voorburg en Leidschendam ruim twintig AED’s (Automatische Externe Defibrilators) werden opgehangen. Deze kunnen, bij een hartstilstand, het slachtoffer een elektrische schok geven waarmee het hart wordt gestimuleerd.

Uiteraard zijn vrijwilligers die een cursus reanimatie hebben gevolgd van levensbelang en dat was daarom de reden om, in het atelier van Carina Kaan, twee avond cursussen te organiseren waarbij ook werd geoefend met het omgaan met een AED.

Het is daarna de bedoeling dat iedereen die kan reanimeren zich aansluit bij een landelijk alarmsysteem zodat je direct wordt gewaarschuwd als hulp in jouw omgeving noodzakelijk is. Dit alarmsysteem werkt heel eenvoudig. Op het moment dat 112 de melding krijgt over een hartstilstand stuurt zij, na het inschakelen van politie en ambulance, een oproep uit naar de mensen die in de buurt van het slachtoffer aanwezig zijn met het verzoek om direct hulp te bieden. Omdat meerdere mensen dit bericht krijgen is de kans groot dat er hulp wordt geboden voor de ambulance aanwezig is.

Het is de bedoeling dat iedereen in het Buurtschap Drie Molens , die de reanimatie cursus heeft gevolgd, zich aanmeldt voor dit alarmsysteem.

Een volgende stap is het aanschaffen van een AED. De cursisten waren ervan overtuigd dat zoiets noodzakelijk is zodat er binnenkort een actie wordt gehouden om de benodigde gelden (ca € 1000,-) bijeen te brengen. De vraag waar de AED komt te hangen moet nog worden opgelost.

Voor meer informatie kun je kijken op www.rlt-nederland.nl en op www.hartstichting.nl/burgerhulpverlener