Marathonschaatsen Weissensee 2018

Afgelopen weken verbleven de mannen en vrouwen van de lange adem op de Oostenrijkse Weissensee. Ook duizenden schaatsliefhebbers rijden daar hun toertocht over 200 of minder kilometers. In de middag als de temperatuur boven nul komt, wordt het zwaar. De echte bikkels gaan door tot hun doel bereikt is. Petje af voor deze doordouwers. De coach van het GroeneHart Team, Kurt Wubben, wist een voorbeeld te stellen aan zijn pupillen door de snelste tijd neer te zetten in de toertocht van dinsdag een week geleden: 6.35 uur over 200 km, mooie prestatie. Ook bij de Internationale marathon over 42 km, georganiseerd door de Oostenrijkse Schaatsbond, wist hij te winnen. De wedstrijdrijders startten op 27 januari met het Open Nederlands Kampioenschap over 100 km. Winnaar werd de 20 jarige Bart Hoolwerf voor zijn broer Evert Hoolwerf, 3e werd Crispijn Ariens. Bij de dames won Lisa van der Geest voor Clarissa van Maaren en Aggie Walsma. Dan op 29 januari de ploegen achtervolging. Deze werd bij de topdivisie gewonnen door team Aware, bij de dames MK Basics en bij de beloften door team Stehman. Het team GroeneHart werd 2e. De grootste uitdaging, 200 km Alternatieve Elfstedentocht was op 31 januari. Het is altijd afzien en vele rijders rijden geen 200 km omdat ze worden ingehaald op het parcours van 10 km. Eric Jan Kooiman kwam alleen als eerste aan de streep met een tijd van 5.38.54 gevolgd door Bart Mol ook alleen,1 minuut later en 3e Frank Vreugdenhil. Bij de dames won Anne Tauber ze kwam alleen aan de streep met een voorsprong van 200 meter op Iris van der Stelt, 3e Elma de Vries. Tjilde Bennis moet natuurlijk nog wat wennen aan de hoge tempo’s op natuurijs maar gaat steeds beter. 19 e op het ONK en reed 150 km op de 200 km. Christiaan Hoekstra reed 80 km bij het ONK en moest na een val het peloton laten gaan. Op de 200 km werd hij 39e. Helaas kon de laatste wedstrijd, de Aart Koopmans Memorial wegens de vele sneeuwval niet doorgaan. Jammer.

Volgende wedstrijd a.s. vrijdag in Enschede, start beloften om 17.45, dames 19.15 en Topdivisie om 20.30. Dan zaterdag op de Coolste Baan in Amsterdam voor dames en heren. Start zie schaatskalender.nl.

Aad de Haas