Pelgrimsreis naar Rome

Van 12 t/m 22 oktober namen ca. 250 pelgrims per bus of vliegtuig deel aan de bedevaart naar de “eeuwige stad”, georganiseerd door het Bisdom Rotterdam. De buspelgrims bezochten op de heenreis de Dom van Keulen, een kerk in het Italiaanse Vipiteno en een basiliek in Padua. Hier en op de andere bestemmingen werd de Eucharistie gevierd. Mgr. J. van der Hende ging hierin voor en vier priesters uit het bisdom concelebreerden, geassisteerd door diakens en priesterstudenten.mSamen met nog 60 enthousiaste zangers maakte ik deel uit van het pelgrimskoor dat elke dag in een andere beroemde basiliek de viering muzikaal opluisterde. Natuurlijk was de audiëntie bij Paus Franciscus een hoogtepunt voor de pelgrims. Sommigen van hen zagen hem op enkele meters bij hen vandaan echt in levende lijve. “Je ziet dat er echt warmte van de Paus uitgaat. Hij heeft een hele warme uitstraling.” Na de zegen liep hij naar een groep blinde mensen die vooraan stond. De paus ontmoette ieder van hen persoonlijk door een omhelzing of met een schouderklop.

In elf deelgroepen, geleid door priesters of diakens, bezochten we die week, tijdens stadswandelingen, ook vele andere bezienswaardigheden. Ook werd er een bezoek aan de FAO gebracht op uitnodiging van de ambassadeur, Hans Hoogeveen. Deze organisatie zet zich bijzonder in voor bestrijding van honger in de wereld en geeft dus concreet gestalte aan onze opdracht om het evangelie ook zichtbaar in daden te verkondigen. Daar sprak ook de ambassadeur van de Nederlandse regering in het Vaticaan, Prins Jaime de Bourbon Parma. Hij omschrijft de Kerk als een “luisternetwerk” en een “doe-netwerk” t.b.v. de hulp in rampgebieden en in oorlogsgebieden. Op de laatste dag van onze bedevaart maakten we ook kennis met het werk van de diaconale beweging van Sant ’Egidio. Dit is een gemeenschap van jonge mensen (ontstaan in 1968) die zich in gebed en metterdaad inzetten voor diaconale initiatieven (zorg voor armen, daklozen en vluchtelingen).

Wat nemen we van deze pelgrimstocht mee naar huis? Natuurlijk prachtige herinneringen, maar ook: dankbaarheid voor de reis, gedeelde zorg voor elkaar en de verbondenheid in liefde en geloof met alle pelgrims. Om met de woorden van de vicaris-generaal te spreken:

“We zijn pelgrims in een netwerk van liefde. Dat wordt concreet in de zorg die we hebben voor mensen in nood. God beminnen met heel je hart en je naaste als jezelf”.Wilt u meer lezen over de bedevaart naar Rome, klik dan op onderstaande link:

https://www.bisdomrotterdam.nl/nieuws/inspiratie-nieuws

Dini Berbée

Overgenomen uit Rondom de Kerk