Bolivia, een land van………. Geloof, hoop en liefde!!!!

Verslag Amigos-projectbezoek van Linda

Op donderdag 30 november kwamen Peter en ik na een 36 uur durende busrit door het warme Paraguay in een bus zonder airco in Santa Cruz (Bolivia) aan! Deze rit heb ik voor het laatst in 2006 gemaakt en ik hoopte dat er nu betere bussen zouden rijden, maar helaas was dat niet het geval. Nog een klein detail, halverwege de reis stond er een hele gemeenschap in het dorpje Philadelphia te wachten om onze bus te vullen. Een familie van deze inheemse bevolking nam onze bus en ging mee met letterlijk heel hun hebben en houden. Naast mij had ik in het gangpad van de bus een kleine wasmachine hangen. Niet te geloven!

In Bolivia stond ons een nieuwe verrassing te wachten … er waren op zondag 3 december verkiezingen voor de rechterlijke macht. Dit betekent: 3 dagen ‘ley seca’ geen alcohol, verplicht stemmen en ‘auto de buen gobierno’ ofwel een autoloze zondag, dus even op bezoek bij vrienden aan de andere kant van de stad dat kan dan niet. Het volk gelooft niet meer in de huidige politiek van Evo Morales en hoopt op verandering. Dit bleek wel uit de uitslag, want ‘nulo’ heeft met meer dan 50% gewonnen. Je stemt ‘nulo’ als je als stemmer alle kandidaten op het stembiljet aankruist.

Woensdag 6 december ben ik naar Sucre gevlogen. Stichting AMIGOS steunt hier nog altijd veel organisaties. Het afgelopen jaar heeft AMIGOS aan meer dan 2000 kinderen een tasje met schoolspullen uitgereikt. Het AMIGOS-schoolspullenproject is vooral uitgebreid naar de arme bergdorpjes waar de mensen de hulp het meeste nodig hebben en de steun met veel liefde ontvangen. De organisaties waarmee we in 2017 hebben samengewerkt, willen natuurlijk in 2018 ook graag deze extra steun voor de kinderen voortzetten.

René Thielemans, een Belg die ik van mijn tijd in Sucre ken, heeft me uitgenodigd voor de inhuldiging van een gezondheidskliniek van Mano a Mano Bolivia. Sinds twee jaar is hij vrijwilliger bij deze organisatie die we afgelopen jaar ook met schoolmaterialen hebben ondersteund. De inhuldiging was in de gemeenschap Morado Q’asa dichtbij Tarabuco. Het is bijzonder om te zien en te horen hoe ze dit gezondheidscentrum in 5 maanden in samenwerking met de bewoners en de gemeente hebben gebouwd. Het inhuldigingsprogramma is erg uitgebreid, iedereen doet een woordje en er is muziek van de dorpsband. Na deze inhuldiging blijft Mano a Mano komen voor inspecties en ook krijgt het gezondheidspersoneel regelmatig bijscholingen.

Mano a Mano werkt in de arme gebieden in heel Bolivia en bouwt naast gezondheidsklinieken ook schooltjes en wegen. Persoonlijk vind ik dat ze heel bijzonder werk verrichten wat de situatie van de mensen in deze dorpjes en gemeenschappen direct verbetert. Ze hebben de mentaliteit om dingen te doen en aan te pakken en niet alleen maar te praten!

De zomervakantie is begin deze maand in Bolivia begonnen en de kinderen van de internaten en het instituut Psicopedagogico zijn naar hun ouderlijk huis gegaan. Helaas hebben niet alle kinderen met een handicap van het Psicopedagogico familie waar ze de vakantie kunnen doorbrengen. Des te meer reden om deze kinderen afgelopen week mee te nemen op een vakantie-uitje naar Yotala, een dorpje dichtbij Sucre. Daar hebben we de hele dag bij een zwembad gezeten. Wat hebben deze kinderen zich hier in het water vermaakt!

Vrijdag 15 december was de laatste dag voor de zomerstop van kinderdagverblijf Ciruelitos. De kinderen hebben we deze laatste dag verrast met een kerstmaal. Heerlijk was de ‘Picana’, het typische kerstgerecht bestaand uit een maaltijdsoep met kip, groente en een maïskolf.

Vanwege de zomervakantie waren een aantal projecten die AMIGOS ondersteunt met zomerstop. Wel heb ik de verantwoordelijke kunnen spreken. Natuurlijk willen de organisaties de kinderen met onze steun voor schoolspullen of een extra activiteit voor de kinderen in 2018 blijven ondersteunen. Al woon ik op moment aan deze kant van de oceaan in Antwerpen, de steun van Stichting AMIGOS duurt voort. Door de goede communicatie kunnen we de hulpbehoevende kinderen blijven ondersteunen. Het is fantastisch om te zien wat Stichting AMIGOS in samenwerking met lokale organisaties doet voor deze kinderen en mensen.

Stichting AMIGOS hoopt deze hulpbehoevende kinderen met uw steun te blijven ondersteunen.

Stichting AMIGOS gelooft in een betere situatie voor deze kinderen.

Stichting AMIGOS krijgt veel liefde van de kinderen die onze steun ontvangen.

Stichting AMIGOS blijft steunen, u toch ook! Namens het AMIGOS-team, de kinderen en samenwerkende organisaties in Bolivia en andere landen wil ik iedereen voor de steun bedanken.

Gracias por su apoyo!

Fijne feestdagen … Feliz Navidad y próspero año 2018!!

Saludos uit het zonovergoten Sucre,

Linda de Jong

Stichting AMIGOS