Startbewijzen voor NK voor Badgasten

Er waren twee weekenden nodig voor alle wedstrijden van de regiofinale waarvoor Bart Pardon en Jelsie van Ruijven zich hadden gekwalificeerd. Nederland is verdeeld in 5 regio’s. Binnen onze regio werd het eerste weekend gezwommen in het Hofbad in Ypenburg. Het tweede weekend werd gehouden in Dordrecht. Naast de felbegeerde medailles konden ook startbewijzen voor het Nederlands Kampioenschap worden behaald (half december in Eindhoven). Hiervoor moet onder vastgestelde tijdslimieten worden gezwommen.

Bart had zijn zinnen gezet op de startbewijzen op de 50m, 100m en 200m schoolslag. Hoewel hij teleurgesteld was over het missen van de 100m en 200m limiet, mag hij natuurlijk wel trots zijn dat hij wel de limiet behaalde op de 50 meter. Bovendien leverde dit laatste hem een derde plek op. Ook wist hij op de 50 en 200 meter vrije slag limieten te behalen, waarbij de 50 meter ook nog resulteerde in een zilveren medaille.  De limiet voor de 100m vrij was al op zak en ook een eerdere prestatie op de 200m wissel heeft hem een startbewijs voor het NK opgeleverd. En afgelopen weekend behaalde Bart tijdens een andere wedstrijd ook de limiet op de 100 meter schoolslag. Bart mag dus naar Eindhoven afreizen voor een groots NK.

Jelsie mocht in 4 dagen maar liefst 12 keer het podium bestijgen. Maar voor haar was het veel belangrijker dat ze 6 limieten wist te behalen. Noemenswaardig was de 50 meter rugslag. Tijdens een sterke race kwam ze al snel aan kop en tikte ze als eerste aan. Maar toen ze op het elektronische scoreboord keek, zag ze dat ze 1 honderdste van een seconde te lang van het zwemwater had genoten om een limiet te behalen. Maar in heel Nederland waren er slechts twee meisjes die de limiet wel hebben behaald. Afgelopen week bleek de KNZB diverse limiettijden te hebben aangepast zodat ze nog een aantal startbewijzen kreeg toegewezen en niet meer hoeft te treuren over die ene honderdste van een seconde.

Een aantal weken geleden mocht Jelsie met de jeugdige zwemtoppers van Nederland naar Zeist voor een zwemtest. Haar kwaliteiten op het vlak van coördinatie, techniek en mentaliteit werden aan de tand gevoeld. Jelsie heeft de test goed doorlopen en mag de komende maanden een aantal trainingen volgen bij het Regionale trainingscentrum. Dit is het neusje van de zalm voor zwemtalenten; dus voor Jelsie weer extra zwemplezier.

Ilona van Ruijven