Aanplant bomen en struiken Vlietland

In natuur- en recreatiegebied Vlietland zullen op grote schaal nieuwe bomen en struiken geplant worden. Dat zijn de provincie Zuid-Holland, de gemeente, Staatsbosbeheer, de Gasunie en de bouwcombinatie die een snelweg aanlegt tussen de A4 en de A44 ten noorden van Vlietland (Comol5) overeen gekomen.

De beplanting is een compensatie voor de duizenden bomen en struiken die verdwenen voor de aanleg van de snelweg en de aanleg van een nieuwe gasleiding langs de A4. In totaal gaat het om ruim 39.000 vierkante meter grond.

Gestart zal worden met de beplanting langs de A4 tussen de weg en het fietspad. Daardoor moet het zicht op de snelweg beperkt worden. Daarna zullen er bomen en struiken komen in de noordoost hoek van Vlietland, ten oosten en noorden van de Rietpolderweg. Tenslotte komt er een nieuw bos ten zuiden van het Klimeiland in de plaats van het huidige Essenbos.

Er vinden ook andere werken in Vlietland plaats. Zo zal de beplanting ten zuiden van de Rietpolderweg ook dichter worden gemaakt. Het Speck- en Koutereiland wordt een natuureiland. In de zuidwest hoek van Vlietland – het gebied tussen de Weegsloot, de Vliet, het kanaal van De Vliet naar het meer in Vlietland en de waterpartij zelf – zullen de natuur en het bos verstrekt worden en komt er een rietmoeras bij.

In heel Vlietland zal de variatie in beplanting worden vergroot en zal gewerkt worden aan een duurzaam bosbestand.

(Bron: Vlietnieuws)