Tuinders in verzet tegen plan-Meeslouwerpolder

De eigenaren van Royal Roses, kwekerij Meeslouwer en De Jong Plant verzetten zich tegen plannen van de gemeente met de Stompwijkse polder. Zij hebben inmiddels de hulp van de provincie Zuid-Holland ingeroepen.

De gemeente wil de polder in drie gebieden opdelen. In het stuk tussen de Kniplaan en de Tuinbouwweg (gebied 1) zouden kassen moeten verdwijnen om plek te maken voor groen en woningbouw. Tussen Tuinbouwweg en Huyssitterweg (gebied 2) zouden tuinbouwbedrijven zich moeten kunnen ontwikkelen. Ten noorden van de Huyssitterweg (gebied 3) is bedrijvigheid en woningbouw voorzien.

Royal Roses, kwekerij Meeslouwer en De Jong Plant zitten nu in gebied 2. Zij hebben echter ook bezittingen in gebied 1. De gemeentelijke voornemens betekenen volgens de eigenaren dat zij in deelgebied 1 niet meer kunnen groeien. Bovendien zou de woningbouw in gebied 1 en 3 de uitbreiding van de bestaande bedrijven in gebied 2 kunnen gaan belemmeren.

Volgens verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer zullen te bouwen woningen bedrijven niet ‘wegduwen’. Wat deelgebied 1 betreft zijn er inderdaad geen nieuwe vestigingen van glastuinbouwbedrijven meer mogelijk. Indien echter bestaande kassen worden opgekocht, is op die manier wel groei mogelijk.

De gemeentelijke plannen worden voor vrijwel alle fracties in de gemeenteraad gesteund. Een delegatie van de provincie bezoekt het gebied en de betrokken bedrijven volgende week.

Bron: Vlietnieuws