D66: gemeentecamper voor Stompwijk

De gemeente moet nog voor het eind van het jaar proberen een goede tweedehands camper op de kop te tikken. Met die camper moet de gemeente dan gedurende een jaar, op proef, op verschillende momenten in de week de kernen van de gemeente bezoeken. In de camper kunnen ambtenaren een mobiel inspreekuur houden.

Vooral de inwoners van Stompwijk kan de gemeente zo beter van dienst te zijn. Het gemeentehuis is voor hen immers verder weg dan voor hun mede-inwoners van Voorburg en Leidschendam. ,,Daar moet de gemeente dus vaker naartoe”, aldus D66-fractieleider in de gemeenteraad, Stefan Van de Griendt.

Volgens D66 moet de gemeente zich blijven inzetten voor een goede dienstverlening. De website van de gemeente is verbeterd. Daarnaast kunnen burgers bellen en zij die dat willen krijgen een gesprek. ,,Dat is belangrijk”, aldus Van de Griendt. ,,De overheid moet voor iedereen benaderbaar zijn. Niet iedereen heeft internet, en soms werkt een echt gesprek waar wat meer tijd voor genomen wordt, gewoonweg het best.”

Van de Griendt vindt het prima dat de gemeente experimenteert met robotisering, zoals Elvie. Daardoor kan gespaard worden op personeelskosten. Daarnaast wordt standaard werk steeds meer gedigitaliseerd. ,,Waarom zouden we niet een robot inzetten om je naar de juiste balie te verwijzen als we daarmee geld overhouden om mensen de echt belangrijke gesprekken te laten voeren’’, vraagt Van de Griendt zich af. Hij vindt wel dat er een goed evenwicht moet zijn tussen automatisering en robotisering enerzijds en de menselijke maat anderzijds. ,,Automatisering past heel goed op standaard werkzaamheden. Voor creativiteit en persoonlijk contact zijn mensen nodig.’’

De Democraat pleit er verder voor dat de gemeente gaat samenwerken met andere overheidsorganisaties zoals het UWV, de Belastingdienst, het CAK of de SVB. ,,Waarom organiseren we niet dat er af en toe een medewerker van die andere overheidsorganisaties spreekuur houdt op het gemeentekantoor? Heb je een vraag over de WMO en tegelijkertijd over je eigen bijdrage, dan kan de medewerker van het CAK uitleg geven. Of heb je een vraag over zorg waarvoor je bij het gemeenteloket moet zijn maar ook een vraag over je AOW, dan kan de medewerker van de SVB je helpen. Een moderne overheid is een overheid die samenwerkt, om de burger op weg te helpen. Eén overheid, één loket. Ik ben ervan overtuigd dat we het voor onze inwoners een stuk overzichtelijker en toegankelijker maken.’’

Bron: Vlietnieuws