Toerclub Stompwijk

Op de laatste zondag van augustus was het eindelijk weer een beetje zomers weer. Ideaal voor een lange rit naar de molens van Kinderdijk of de sluisjes van Nieuwveen. Om half 9 stonden ruim 50 fietsers klaar voor vertrek.

Afgelopen zondag stond één van onze mooiere ritten van het seizoen op het programma; de Wiekentocht naar Kinderdijk. Onze vaste kapitein was het weekend in de Ardennen om de Claude Criquielion cyclosportieve te rijden (en dit zo snel te doen dat hij goud haalde!), zodat Ronald de route naar Kinderdijk voor onze groep van 9 man voorbereid had en bepaalde (wederom bedankt Ronald!). We reden via de Rotte, over de Brienenoordbrug en de brug over de Noord naar Kinderdijk alwaar de, voornamelijk Aziatische, bezoekers ook al met busladingen tegelijk waren aangekomen. Die komen uiteraard voor de molentjes en je zou kunnen denken dat ze geen foto van de molens willen met een groepje langsrijdende fietsers erop. Je merkt echter dat het tegendeel waar is. Een groepje fietsers op de voorgrond maakt hun foto waarschijnlijk helemaal af; typisch Hollands hoor je ze denken. Als we langskomen worden de camera’s, smartphones en i-pads juist gebruikt. We staan dus weer met onze Stompwijkpakjes op vele foto’s van deze toeristen. Alleen een bosje tulpen, een blokje kaas en een paar klompen ontbreken nog. Bij de koffiestop aangekomen merkte ik pas dat de A2 met 5 man de gehele heenweg achter ons aan had gereden. Zij hadden geen wegkapitein en vonden het wel zo makkelijk om dan maar achter ons aan te rijden. Tsja, als je het kan bijhouden, waarom niet. Na de koffie vertrokken we dus weer met zijn veertienen en reden we door de mooie en op zondagochtend oh zo rustige Alblasserwaard. Wat kun je hier nog heerlijk fietsen zonder een auto tegen te komen. We namen het pondje over de Lek naar Bergambacht en reden vervolgens via Stolwijk, Gouda en Moerkapelle weer naar Stompwijk. Met ongeveer 115 kilometers op de teller waren we weer terug in Stompwijk.

Patrick Delanghe

De C groepen. Wat een mooie dag om te fietsen! We hebben weer een lange rit voor de boeg naar de koffietent bij de sluisjes in Nieuwveen. Met 9 man/vrouw rijden we de mooie route richting Gelderswoude, Hazerswoude-dorp zo naar het Rietveldsepad in Alphen. Geregeld zien we de groep van Fried achter ons of weer voor ons. Langs het kanaal rijden wij links en zij rechts van het water. Het gaat lekker en we genieten van al het moois om ons heen. Bij Langeraar gaan we de brug over en al gauw komen we vlak na de C2 aan. Het is nog rustig op het terras en we zijn vlot voorzien van de koffie met speculaasjes! In het café staat een oude jukebox en als Aad en Peter interesse tonen doet de eigenaar er een munt in en komen de geluiden van de jaren-60 muziek naar buiten. Ook feestmuziek komt er uit, wat een kleine polonaise teweegbrengt. Gezellig hoor! Dan moeten we toch maar op huis aan. Over de sluis, het prachtige smalle paadje door de polder, naar Langeraar. Langs de mooie plassen, Ter Aar en Alphen. Daar is het even zoeken maar komen toch uit waar ik wilde en staan we onverwachts voor een kleine ophaalbrug. Nog nooit geweest daar! Dan besef ik dat we de nieuwe Maximabrug over de Rijn wel mee kunnen nemen in de route. Voor de meeste de eerste keer dat er overheen gefietst werd. Altijd weer leuk. Daarna de hele Rijndijk tot aan het ‘speeltuinpad’ en zijn we al snel bij de Broekweg waar de Zoetermeerders afslaan en wij het laatste stukje over de Nieuweweg gaan. Ook Ria slaat af en even later wij. Om 12.30u zijn wij thuis, als de Stompwijkse dames thuis zijn staat er 65km op de teller. Het was zeker een mooie fietsdag!

Annie van Rijn

De C2 ging met 5 fietsers op pad en tot aan Alphen a/d Rijn fietsten wij achter de C1 aan. De captains hadden ongeveer dezelfde heenweg in gedachten. Wij gingen toen langs het Aarkanaal rijden en via diverse dorpjes kwamen we even na 10 uur en met 32 km op de teller bij onze koffie aan.  Binnen 1 minuut arriveerde ook de C1, dus het terras van Het Tolhuis in Nieuwveen werd weer gevuld met TC Stompwijk tenues. De herinneringen kwamen bovendrijven toen de jukebox aan ging en wij de liedjes hoorden van Johnny en Rijk “ ‘Ja, wij dansen samen de Bostella’ en ‘Big City’ van Tol Hansse. En bij de koffie werd natuurlijk het vertrouwde speculaasje geserveerd. Wat ’n nostalgie! Terug eerst weer een klein stukje langs het Aarkanaal. Wij wilden de brug over, maar de slagbomen bleven dicht vanwege ’n storing en omdat de brug niet open stond, konden wij er allemaal onderdoor met de fietsen. De Paradijsweg was afgesloten, daarom bleven we nog ’n klein stukje langs het Aarkanaal. Via het Industrie gebied en de Ringdijk van Ter Aar kwamen we in Alphen aan de Rijn aan. Het Windepad leid je mooi door deze stad heen en ook door vele tunnels. We kwamen uit bij de Oude Rijn en via de ons zo bekende wegen van Koudekerk, Hazerswoude en Zoeterwoude kwamen wij om even voor 12.30 uur thuis met 62 km totaal. Het was prachtig weer en niet al te veel wind. Soms moest ik de captains even terug fluiten. Die mannen zijn ook zo sterk. Als ik ze laat gaan, fietsen ze zo bij mij weg.

Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag 3 september gaan de A en B naar Weteringbrug. De C heeft Noordwijk op het programma staan. We vertrekken natuurlijk weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.

Daarnaast vertrekt er vrijdag een flinke groep van de C voor de 3-daagse naar Amersfoort. Zij gaan op de fiets zowel heen als terug en rijden op zaterdag een mooi rondje in de omgeving.