Open Monumenten Dag…

Klassieke en/of speciale autobezitters opgelet!

Op 9 en 10 september is het landelijk Open Monumentendag met het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Nu wonen wij in het buitengebied van Leidschendam-Voorburg dus werd Stichting Oud Stompwijk benaderd om mee te helpen deze dag in te vullen.

Op 9 september wordt er via een informatieve route aandacht besteed aan historische boerderijen en andere monumentale panden. Deze panden zijn opengesteld of ze kunnen van dichtbij bekeken worden. In de kerk is een prachtige Zouaven tentoonstelling te zien. Diverse Stompwijkers hebben tussen 1861 en 1870 meegevochten om de pauselijke staat te verdedigen tegen de Italiaanse nationalisten. Zij verloren hierdoor hun Nederlands nationaliteit. Deze tentoonstelling is samengesteld door Truus Knijnenburg, zij heeft er echt werk van gemaakt. Dus kom kijken!

Mensen uit Leidschendam kunnen op de fiets naar Stompwijk toe komen, maar er is ook een groep die dit niet meer kan. Het probleem is het vervoer vanuit Leidschendam, de Stompwijkseweg is dan nog steeds afgesloten. Aad stelde voor om de mensen op te halen met klassieke auto’s vanaf daar waar de weg is afgesloten of zelfs al vanaf de sluis in Leidschendam. De commissie vond dit een geweldig idee, de mensen kunnen dan buiten de monumenten om ook oude auto’s bewonderen en voor mensen die moeilijk ter been zijn is het een luxe vervoermiddel. Nu zijn er al een aantal toezeggingen van autoliefhebbers uit Stompwijk, maar we zijn op zoek naar meer gegadigden. Wie heeft er dus tijd en zin om op 9 september mensen te vervoeren langs de diverse monumenten?

Het is de bedoeling dat de auto’s op het kerkplein bij elkaar staan zodat deze ook bewonderd kunnen worden en dat er continue een soort taxi-centrale door het dorp rijdt. De dag is van 10.00 uur tot 16.00 uur, daarna gaat het zomercarnaval beginnen met loopgroepen door het dorp.

Opgeven of meer info via de mail rialuiten@zonnet.nl of tel.06-11950029 zodat wij er met elkaar een mooie dag van kunnen maken.

Ria Luiten