Energie besparen in Stompwijk

De rijksoverheid stelt energiebesparing centraal in haar klimaatbeleid. De gemeente Leidschendam Voorburg loopt met de invoering van dat energiebeleid voorop en heeft zich gericht op woningeigenaren en huurders. Gemiddeld komt zo’n twintig procent van de totale Nederlandse CO2 uitstoot voor rekening van huishoudens. Alleen door een forse energiebesparing kan die uitstoot verder omlaag. Zo organiseerde de gemeente een energiemarkt en energieworkshops in enkele wijken, waaronder Stompwijk.
Energieworkshops
De workshop Energiebesparing ging over concrete maatregelen die bewoners thuis kunnen nemen om de energiekosten te verlagen. Er werd stil gestaan bij de nieuwste (en meest energiebesparende) snufjes op het gebied van verlichting, isolatie en verwarming. In de workshop werd ingegaan op isolatie van gevel, bodem of vloer, de verschillende soorten dakisolatie en de meest energiezuinige verwarmings en warmwaterinstallaties. Met gezond verstand, maar ook vrij eenvoudig zijn zo grote bedragen te besparen, soms wel tot 1500 euro per jaar!
Energielabel verplicht per 1 1 2008
Als onderdeel van Europese afspraken en het landelijke klimaatbeleid zijn alle huiseigenaren vanaf uiterlijk 1 januari 2008 verplicht om bij verkoop van een woning een Energielabel aan de nieuwe eigenaar te overleggen. De regeling geldt voor alle bestaande en nieuwbouwwoningen. De koper of de huurder van een woning krijgt met het Energielabel inzicht in het energieverbruik en de mate van isolatie van de woning. Meer informatie is te vinden op www.minvrom.nl. Voor informatie over energiebesparing kunt u ook terecht op www.milieucentraal.nl of 0900 1719.