Polderdag 2017

Stap op de fiets en geniet van de lente tijdens het leukste, bijzonderste fiets-evenement van de regio!

Wat is de Polderdag?

Fiets op Hemelvaartsdag (donderdag 25 mei) één van de vier routes door het landelijk gebied rond de stedenring Leiden – Zoetermeer – Alphen aan den Rijn. De routes voeren je langs de prachtige natuur en historie van het platteland, zo dicht bij de stad. Onderweg bezoek je boerderijen, landgoederen en kwekerijen. De ondernemers in het buitengebied zetten speciaal op deze dag de deuren van hun bedrijf open, organiseren leuke activiteiten en serveren de lekkerste (streek)-hapjes en drankjes. Er worden ieder jaar heel veel bijzondere activiteiten georganiseerd die een uniek kijkje bieden in het leven en werken op de boerderijen, molens en kwekerijen, en je kennis laten maken met de dieren en planten die leven in de polder. Luister naar een optreden, maak de strobalenrace mee en proef heerlijke huisgemaakte producten. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten: oudhollandse spelletjes, een springkussen, ponyritjes, spelen in de hooiberg en slootjessafari.

Meedoen

Om mee te doen hoef je alleen maar op Hemelvaartsdag (donderdag 25 mei) de fiets te pakken en ’s ochtends naar één van de startpunten te fietsen! Daar ontvang je je deelnamebewijs en een routekaart. Iedere route is ongeveer 25 km met ongeveer 8 bedrijven om te bezoeken. De startpunten zijn open van 10.00 uur – 13.00 uur. De boerenbedrijven sluiten om 16.00 uur. Deelname kost € 3,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar doen gratis mee.

Opening

De officiële opening van de Polderdag vindt om 9.30 uur plaats bij Zorgtuin de Tas, Huigsloterdijk 65, Weteringbrug, waar je vanaf 9.00 uur van harte welkom bent.

Routes en startpunten

Er zijn dit jaar vier prachtige routes samengesteld langs gastvrije boerenbedrijven, gezellige koffieplekjes en uniek cultureel erfgoed. De routes zijn ongeveer 25 kilometer lang en nemen je mee langs boerenbedrijven en tuinderijen, molens en landgoederen. Naast het agrarische bedrijfsleven is er ook aandacht voor het culturele erfgoed in de polder en is er oog voor biodiversiteit. Er is per route een aantal startpunten waar je het deelnamebewijs en een routekaart ontvangt.

Route 1: Kaag & Braassem (34 km)

‘Een rondje Kaag’ met kaasboerderijen, een biologische zorgtuin, een kweker en imker, weidevogels, een kinderboerderij, een rietgedekte molen, een oud dorpje met dito straatjes, en je wordt twee keer overgevaren met een veerpont. Ervaar het water en het leven eromheen vanaf je fiets. Het is een wat langere maar zeer afwisselende route met heel veel leuke plekjes voor een picknick.

Route 2: Zoeterwoude Stompwijk (26 km)

Deze route zit vol met gemotoriseerde verrassingen, dus motorliefhebbers stap op de fiets! Laat je verder verrassen door: de biologische boer, een prachtige historische ei-vormige polder, weidevogels, de heerlijkste kaas uit de Weipoort, vers schepijs, de imker, een kringloopwinkel en de live muziek op verschillende locaties.

Route 3: Duin Horst & Weide (30 km)

Snuif de zilte zeelucht op in de duinen richting Katwijk. Eenmaal daar ontdek je de cultuurhistorie en schoonheid van Katwijk, Rijnsburg en Oud-Valkenburg. Een interessante route met een molenaar, een imker een stoelenmatter, een filosoof, een Romeinse toren en een collectie Rijtuigen én een overtochtje met de veerpont. Natuurlijk een bezoek aan een kaasboerderij en een kweker in de geestgronden. Deze route is gemakkelijk in te korten! Veel fietsplezier.

Route 4: Hazerswoude (29 km)

Fietsen over leuke paadjes tussen de Boskoopse kwekers door naar een echte ‘Dr. Pol’ in Waddinxveen. Een kinderboerderij, een kaasboerderij, een strobalenrace op het erf van een loonwerkbedrijf, een Portugees thema en veel gezelligheid in een theetuin met eerlijke heerlijkheden. Gezellige muziek en veel aandacht voor de jongere deelnemers op deze mooie route in het buitengebied van Alphen a/d Rijn en Zoetermeer. Ja, de imker is er ook bij.

Kijk op de site voor de startpunten. Www.polderdag.nl

Liever wandelen?

Wandel je liever, dan kun je onder leiding van een gids een wandeling door Hazerswoude maken. Je bezoekt verschillende bedrijven en de gids vertelt over de streek. De wandeling duurt ongeveer vier uur en start om 12.00 uur bij Café de Egelantier, Raadhuisplein 1, Hazerswoude-Dorp. Reserveren is niet nodig.

Tips voor deelnemers: Neem contant geld mee. Voor de veerpont of voor wat lekkers te koop op de verschillende bedrijven. Regenkleding: altijd verstandig! Picknicken kan onderweg op veel leuke plekken.

2 gedachten over “Polderdag 2017”

Reacties zijn gesloten.