60 jaar getrouwd

60 jaar 1In de Dorpsketting van deze week gaat het over: Alles is Liefde! Komt dat mooi uit. Jaap en Nel Verburg waren 6 februari 60 jaar getrouwd. Nel Waayer, ja haar voorouders kwamen uit Stompwijk, werd geboren als de jongste van acht kinderen in Nootdorp. Zij werd er steeds op uit gestuurd als er ergens hulp nodig was. Anderen helpen werd er met de paplepel ingegoten. Jaap kwam uit Pijnacker. Hij was net uit militaire dienst, waarvan hij ook nog een jaar in Bandoeng heeft gezeten. Hij zat bij de laatste lichting die daar heen ging. Ze trouwden in 1957. Er was niet makkelijk aan een huis te komen, maar Jaap ’s opa, Jaap Suikerland, had hier een boerderijtje waar ze bij in konden wonen. Ze kregen er vijf kinderen; allemaal jongens. Jaap ging bij Sweere aan het werk in de tuin. Later nog bij Steeneveld en bij Rijk Zwaan. Het was een hele verandering. ’s Morgens was hij nog aan het varkens voeren en ’s middags was hij aan het komkommers snijden. Van alle markten thuis dus. Hij had ook al zelfgebouwde stalletjes aan het Laantje van van Kampen met kalfjes en varkens. Nel verzorgde de biggetjes als Jaap weer vroeg naar zijn werk ging. In 1970 lieten ze daar ook een huis bij bouwen.

 Vrijwilligerswerk

60 jaar 2Ja daar ontbrak het niet aan. Het hoofd van de school; meneer Put, zocht leesmoeders en zo viel Nel van het een in het ander. Pannenkoeken bakken op de befaamde schoolfeestjes en voorlezen bij de 1e Communie in de kerk. Ze was ook een kei in liederen maken en dat werden er steeds meer. Levenslopen voor bruiloften en partijen en bij priester jubilea. Met als hoogtepunt een complete musical bij het afscheid van pastoor De Jong in het Dorpshuis. Op de melodie van Dag Zuster Ursula van Rob de Nijs. Ze zat in het bestuur van de Vrouwenvereniging en heeft jarenlang de avondwake voorbereid samen met Marianne Turk. Teksten geschreven voor E.M.S. en het gebed van de Nar met Carnaval. Ook zat ze veertig jaar op het koor, waarvoor zij vorig jaar nog werd gehuldigd. Ze heeft ook meegedaan met de Musical Jackpot in 1999 bij het 25-jarig bestaan van de Nachtegaaltjes. Bij de repetities van het koortje in de kerk hielp ze mee om de kinderen bij de les te houden.

De groenteman

Jaap was ondertussen naast zijn werk druk in de weer met zijn vee en zijn tuin. Vooral zijn bloemkool, sla, tomaten en druiven zijn wijd en zijd bekend. Hij leverde ze ook aan de groentewinkel en tegenwoordig voor nop aan De Stal. Ze vliegen weg! Het was later geen probleem om oppas te vinden voor het vee en de kinderen. Een zwager en zijn vrouw namen alles graag een week over. Alleen het buiten wonen al. Ondertussen woont hun zoon Stef in hun oude huis en zijn zij verhuisd naar voren op het Dokterslaantje. Jaap is zeker vijfentwintig jaar lid geweest van de dragervereniging Sint Barbara. Ook heeft hij heel veel jaren geholpen bij het onderhoud van het kerkhof en de pastoorstuin. En zijn tuinderskwaliteiten kwamen goed van pas bij de schooltuintjes bij boerderij Akkerlust. Hij bleef daar een hele dag. De kinderen noemden hem opa Jaap. Hij vindt het jammer dat daar geen nieuwe vrijwilliger voor is gevonden. Vroeger speelden Jaap en Nel samen vaak kruisjassen met kennissen. Tegenwoordig gaat Jaap nog klaverjassen bij de KBO.

Kleine kinderen worden groot

Dat schept weer nieuwe mogelijkheden. De oudste zoon Loek ging vrijwilligerswerk doen in Oeganda voor Artsen Zonder grenzen. Ze zetten een advertentie in de Dorpsketting voor kettingen en sierraden. Dat bracht vijf kilo op wat zij zelf in Zuid- Afrika gingen brengen. Als de douane nu maar even de andere kant op wilde kijken….. Het lukte, dat leverde veel blije gezichten op. Een schoondochter komt uit Suriname. Dus daar ging ook een reis heen. Een bruiloft in Suriname heb je tenslotte ook niet elke dag.

Het Dafje

60 jaar 3Nel haalde op haar 55e nog het rijbewijs. Zo kon ze overal heen tuffen. De groente wegbrengen of de fietsen achterop en het hele land door voor mooie tochten. Later werden dat busreizen; de leeftijd begint toch wel mee te spelen. Ze zijn allebei nog behoorlijk ziek geweest waardoor het er soms niet naar uitzag dat ze het jubileum zouden halen. Alle reden dus om dankbaar te zijn en het in de kerk en De Bles met veel mensen te vieren. Aan alle goede wensen mogen we er hier nog wel een toe voegen. Blijf gezond en nog veel geluk samen!

Agnes van Boheemen- Vollebregt