Geweldige ervaring op NJJK voor badgasten in Eindhoven

jelsieBart Pardon en Jelsie van Ruijven gingen, na ervaring opgedaan te hebben bij de minioren, voor het eerst naar het Nederlands Junioren Jeugd Kampioenschap. Al snel werd duidelijk waarom Nederlands jeugdzwemmers alles doen en laten om hier een keer op de startblokken te mogen staan. In een geweldige ambiance van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion waan je jezelf op een groot toernooi van de wereldtoppers.

Redelijk onverwacht mocht Sanne van Ruijven vorig weekend ook drie keer met de vereniging WVZ starten bij de estafettenummers (4×100, 4×200 vrije slag en 4×100 wissel). Bij deze wedstrijden was haar eigen leeftijdscategorie samengevoegd met meiden van een jaar ouder. Sanne maakte haar verkiezing in het team meer dan waar door zelfs een keer 2 seconden onder haar eigen PR te zwemmen.

Bart mocht vrijdag voor het eerst starten op de 100 meter vrije slag. Nog  onder de indruk van het grote toernooi werd hij knap 22e.  Zaterdag mocht Bart starten op de schoolslag waar hij als 23ste geplaatst was. In de kwalificaties van de afgelopen weken lukte het steeds niet om te laten zien dat hij een topper is op de schoolslag. Maar wanneer het echt moet gebeuren dan staat hij er. Want na een geweldige race werd hij met een mooi persoonlijke record 12e van Nederland!

Voor Jelsie was het van te voren al duidelijk dat er van alles kon gebeuren. Voor elk zwemnummer waren er medaillekansen, maar de meiden in de top 10 zijn erg aan elkaar gewaagd. Jelsie begon op de 400 meter vrije slag, afgesproken was om vooral technisch goed te zwemmen en energie over te houden voor de andere wedstrijden. Met deze tactiek verbeterde ze zichzelf met 11 seconden en werd ze knap 5e. Daarna volgde de 200 meter rugslag; weer een forse verbetering van haar PR en dit keer was dit wel goed voor een plek op het podium: 3e plaats.

De volgende dag werd er na de 100 meter vlinderslag, de 50 meter rugslag gezwommen: wederom een forse verbetering van haar PR en weer een bronzen medaille. Nu ze twee medailles had op de rugslag (200 en 50 meter), waren er hoge verwachtingen voor de 100 meter rugslag. Maar dat wiskunde een ander vak is dan zwemmen bleek bij de uitslag: geen medaille, maar een 6e plek.

Na diverse nummers in de top 10 te hebben gezwommen sloot Jelsie het toernooi af met de 200 meteschoolslag. Vanaf de kant werd haar het zwemritme toegeschreeuwd. Jelsie bleek dit bijzonder goed op te pakken. Ze lag nek aan nek in de strijd om de zilveren medaille. En werkelijk alles werd uit de kast gehaald, zo gebrand was ze op deze kleur medaille. Toen ze strompelend van vermoeidheid het zwembad verliet, wist ze wel dat de zilveren medaille mee naar Stompwijk mocht. Jelsie kan zeer tevreden terug kijken op een geweldig toernooi en mooie prestaties: 10e, 8e, 6e (2x), 5e (2x), 4e (3x), 3e (2x), 2e.