BHV bij VrouwActief

aed apparaatAfgelopen dinsdag 10 januari kwam Hans Nieuwland bij VrouwActief langs om ons wegwijs te maken op het gebied van de hulpverlening. Omdat er op één avond natuurlijk veel te kort tijd is om een heel programma af te werken had Hans een power point presentatie gemaakt met het belangrijkste aspect. Hoe herken je of iemand in levensgevaar is! En dat valt nog niet mee. Aan de buitenkant zien we er (gelukkig) allemaal anders uit, maar ieder mens heeft dezelfde organen en ingewanden. Veel kun je missen, zelfs armen en benen, vrouwacteif 2maar gaat het fout bij hart of hersenen en is de persoon niet meer aanspreekbaar (wij zeggen nee!) dan altijd 112 bellen. Intussen al beginnen met reanimeren en iemand erop uit sturen om een AED apparaat te halen. Stompwijk is op dit moment geen hartveilige gemeente en Hans is bezig om dit te veranderen door een systeem op te zetten waarbij meerdere inwoners gealarmeerd worden bij calamiteiten en er kennis is waar de AED apparaten opgehaald kunnen worden. Er waren meerdere vrouwen geïnteresseerd om aan een reanimatiecursus mee te gaan doen. Deze avond krijgt dus een vervolg, de cursus duurt 3 uur en er volgen nog nadere gegevens waar en wanneer ze plaatsvinden en wat de kosten hiervoor zijn. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden via mail vrouwactief.jpg 1rialuiten@zonnet.nl. Het is belangrijk dat wij een hartveilige gemeente worden en zeker ook belangrijk dat je in ieder geval de kennis hebt om in jouw directe omgeving te helpen indien nodig. Verder mochten we even het gevoel ervaren met de poppen, we mochten een verbandje bij elkaar aanleggen en we hebben geleerd wat te doen als iemand op het punt staat te stikken.

Ondanks het serieuze onderwerp hebben we ook lekker kunnen lachen deze avond, want Hans wist ons op een speelse manier te boeien. Totaal waren er maar liefst 36 vrouwen naar de Bles gekomen door weer en wind.

Om 22.00 uur was het afgelopen en hebben we nog even gezellig nagepraat met een drankje. Het was een leerzame maar vooral een geslaagde avond!

Namens bestuur VrouwActief,

Ria Luiten