Bewoners Huyssitterweg klagen hun nood

Met de komst van een weg rondom het centrum van Stompwijk wordt het ‘onleefbaar’ langs de Huyssitterweg. Dat heeft Jos de Groot, woonachtig aan de Huyssitterweg 23, gezegd tijdens een inspreekmogelijkheid bij de gemeenteraad. Hij sprak mede namens de bewoners van de nummers 21 en 25.

Volgens De Groot komt de zogenoemde Verbindingsweg direct langs hun tuinen en woningen. Daarvoor verslechtert de leefbaarheid, vooral door de geluidoverlast van passerende auto’s. De privétuinen bij de woningen liggen aan de wegkant, net als de slaapkamers.

Behalve geluidoverlast neemt de luchtvervuiling toe en veroorzaakt het verkeer trillingen. Het feit dat er een maximum snelheid geldt van 60 kilometer per uur, verslechtert de toestand nog verder. De Groot wees erop dat ooit door de gemeente is verordonneerd dat de woningen en de tuinen zo gesitueerd moesten worden, als ze nu staan.

Rozenkweker klaagt nood over nieuwe weg

De aanleg van een rondweg rond het centrum van Stompwijk heeft zeer negatieve gevolgen voor rozenkweker Royal Roses, gevestigd aan de Huyssitterweg in Stompwijk. ,,Wij worden op slot gezet’’, aldus Mieke Hogervorst, directrice van de onderneming, in een overleg met gemeenteraadsleden.

Volgens mevrouw Hogervorst komt de weg 10 meter van de kassen af te liggen. Een deel van het land van de onderneming wordt daardoor onbereikbaar. Bovendien moet 6000 tot 8000 vierkante meter grond afgestaan worden voor de wegaanleg. Daardoor wordt een uitbreiding van Royal Roses gefrustreerd en kunnen eerder gedane investeringen niet worden terugverdiend.

Het verkeer op de weg zal de luchtkwaliteit verslechteren. Dat gaat ten koste van de rozenteelt. Er blijft bovendien vrijwel geen ruimte over voor machines om de kassen school te maken. Daardoor wordt de lichtinval minder hetgeen de rozenteelt ook nadelig beïnvloedt.

Omdat de gemeente bomen langs de weg wil zetten neemt de lichtinval nog verder af. Bovendien trekken bomen plantenziektes aan. In de winter zal de weg bewerkt worden met pekel. Dat komt in de sloten terecht van waaruit Royal Roses water voor de teelt haalt. Meer zou gaat ten koste van de rozenteelt.

Op het terrein van groententeler Goeman, direct naast Royal Roses, zijn de kassen al gesloopt voor de weg. Op het terrein ligt echter gevaarlijk afval, zoals asbest. Dat wordt echter niet opgeruimd.

Volgens mevrouw Hogervorst heeft Royal Roses de problemen diverse malen bij de gemeente aangekaart. Er is echter nooit een inhoudelijke reactie op gekomen.

Capaciteit nieuwe rondweg Stompwijk veel te groot

Een aan te leggen weg rondom het centrum van Stompwijk, om de kern te ontdoen van vrachtverkeer, is berekend op 6000 voertuigen per dag. Terwijl er volgens de prognoses maar maximaal 3000 voertuigen per dag gebruik van zullen maken. De gemeente geeft zo’n 29 miljoen euro uit aan de weg.

Volgens B&W is de weg ontworpen op 100 procent meer verkeer dan gedacht vanwege toekomstige ontwikkelingen in de Meeslouwerpolder. De gemeente wil daar meer bedrijven vestigen en ook beperkte woningbouw toestaan. De provincie Zuid-Holland gaat daar vooralsnog niet mee akkoord.

Dat de weg veel te ruim bemeten is blijkt uit antwoorden van B&W op vragen van het raadslid Hans Mulder (ChristenUnie/SGP). Hij vroeg om maatregelen tegen sluipverkeer via Stompwijk als de A4 vast staat. Volgens B&W is de capaciteit van de weg ruim voldoende om sluipverkeer op te vangen.

Volgens B&W zal h

et gebruik van de weg worden gemeten. Als daaruit problemen blijken zullen maatregelen genomen worden om het gebruik van de weg bij te sturen.

Bodemvervuiling Stompwijkseweg

De grond achter de woningen Stompwijkseweg 68-70 is ernstig vervuild met PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen: benzeenverbindingen die kanker kunnen veroorzaken) en matig met zink. Het gaat om een stuk van 190 vierkante meter. De bovenste halve meter grond moet afgegraven worden en opgevuld worden met een afdekkende laag van gelijke dikte. De zaak dient afgedicht te worden met bestrating. Ook de vloer van toekomstige bebouwing kan als ‘isolatie’ dienen. Dat blijkt uit een bericht van de Provincie Zuid-Holland; verantwoordelijk gezag bij ernstige bodemvervuilingen.

Bron: Vlietnieuws