Marathonschaatsen

Zaterdag werd op de IJsbaan Twente in Enschede de 7e wedstrijd om de KPN cup verreden. De competitie is nu halfkoers. Bij de Top divisie heeft Bob de Vries thans de leiding in het klassement evenals zijn zus Elma de Vries bij de dames. Ook Niels Immerzeel bij beloften zit stevig in het zadel met ruime voorsprong. Het is natuurlijk nog niet gedaan. De wedstrijden startten om 17.00 met de TopRegio rijdsters. Daarna de de beloften met onder andere Cristiaan Hoekstra. Hij gebruikte deze wedstrijd als training voor de komende periode. Hij won overigens ook als training zondag de Jan van der Geest cross in Zoeterwoude, ook als training. Kevin Hoekstra (geen familie) won de massasprint voor Bart Hoolwerf en Kay Schipper. De mannen van Joost Juffermans kwamen net wat tekort om in de finale een rol te kunnen spelen. Niels Overvoorde werd negende. De best geklasseerde van het team is thans Sjors van der Meer met een 9e plaats. Bij de dames pakten 15 rijdsters een ronde voor. De spannende finale werd gewonnen door Janneke Ensing nipt voor Elma de Vries en Ineke Dedden. Tjilde Bennis kwam al vroeg in de wedstrijd met vier andere rijdsters ten val. Alle hens aan dek, maar zij konden na grote inspanning toch weer achter aansluiten. Dit kost natúúrlijk veel energie. Ze finishte als 28e in het peloton.

Bij de topdivisie pakten 10 rijders 2 ronden voor en 8 rijders 1 ronde. De in uitstekende conditie verkerende Simon Schouten won de wedstrijd voor Robert Post en Bob de Vries.

Aanstaande donderdag de 15e, start de KPN vierdaagse in Leeuwarden. Start om 18.00 uur met de beloften over 70 ronden, dames 19.00 uur ook over 70 ronden en heren om 20.00 uur over 100 ronden. Deze volgorde is ook van toepassing voor vrijdag in Utrecht en zaterdag op de baan in Breda. Zondag is de finale in Alkmaar start om 13.15 uur voor de beloften over 100 ronden, 14.45 uur dames ook over 100 ronden en 16.30 uur Topdivisie over 150 ronden.

Dan woensdag de 20 december op FlevOnice voor beloften en dames 50 km en Topdivisie 70 km. Starttijden nog niet bekend.

Op 1 januari 2017 is dan het NK in de verbouwde ijs tempel in Heerenveen. Leuk uitje toch.

Aad de Haas