Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond de laatste clubrit van de toerkalender alweer op het programma. Die ging voor alle groepen naar Theetuin ’t Woutje bij Hazerswoude. Voor de A en B is dit wel een beetje dichtbij, maar de captains wisten er nog een aardige slinger aan te geven. Dankzij het mooie weer stonden weer veel fietsers om half 9 klaar bij de sporthal.

Drie toprenners van de A1, waaronder onze captain konden er deze laatste rit van de toerkalender niet bij zijn. Zij hadden zich aangemeld voor de monstertijdrit in Almere! Liefst 122.5 km. moesten zij afleggen in een race tegen de klok. Dat gaf mij de gelegenheid om als ‘reservecaptain’ een oude traditie in ere te herstellen; de gekkepaadjestocht.

Ik besloot om direct na de start het Korte-Kerkpad en aansluitend het Gelderswoudse-Kerkpad af te hobbelen! Bijna niemand had dat paadje ooit bereden. Het vervolg van de rit verliep over beter begaanbare wegen, want het is ook belangrijk om met een mooie gemiddelde snelheid thuis te komen. We reden een half rondje Reeuwijkse plassen en via Bodegraven, Zwammerdam en Alphen richting Spookverlaat op weg naar theetuin ’t Woutje. Het was maar goed dat er een bord langs de weg stond want met de handen diep in toerclub-1de beugel sjeesden we er zo voorbij! Het was een aangename kennismaking met deze uitspanning te midden van talloze buxuskwekerijen. Eerste prioriteit was een plekje in de zon, dus werd er flink met stoelen en een tafel gesleept terwijl anderen zich direct op de div. speeltoestellen stortten en zich vermaakten als een kind in de speeltuin!! De koffie met appel- of worteltaart stond in rap tempo op tafel. Ook de sinas spoot alle kanten op! Na een dik half uur besloten we om maar weer eens op te stappen voor de terugweg via Koudekerk naar Woubrugge en zo langs Hoogmade en Leiderdorp rap langs de vliet op huis aan. Ook nu de laatste rit gereden is blijven we uiteraard op zondagochtend wel onze tochtjes rijden! Vertrek is nu om 9.00 vanaf de sporthal.

Bestemming is afhankelijk van weer en/of wind.

Tot zondag, gr. Ronald Spaans

Een bijzonder zonnige herfstdag als toegift. We vetrokken met zijn achten met Jan v.d. Vegt als kopman en routeplanner. Hazerswoude stond op het programma, maar ja dat is bijna om de hoek, dus we zijn via de Meer en Geer langs de skibaan Zoetermeer in getrokken. Een geweldige ontdekking voor mij was het 3 km lange fietspad langs het Heemkanaal dwars door Zoetermeer heen en dat uiteindelijk weer aansloot op de andere kant van Zoetermeer in het verlengde van de Noord Aa. We nemen de helling onder het vorig week ingestelde motto: ‘niet kakelen maar schakelen’ en boven op de brug hebben we een prachtig uitzicht over Bentwoud. We zoeven naar beneden en zien paaltjes met prikkeldraad in het water staan, dat is om de grens aan te geven hoever de koeien in de zomer kunnen baden. Nu geen koe te zien, maar wel veel watervogels aan hun zondagse bad het-land-van-belofteen breakfast. We fietsen langs “Het land van belofte” in Moerkapelle, een prachtige locatie totaal verscholen achter de begroeiing. (Tip voor koffie volgend jaar voor alle groepen?) De bomen zitten nog vol in blad, de zilverberken steken er bovenuit en geven lichtsignalen. Hier en daar toch een vleugje herfst in het blad en een kastanje op de grond. Door de groene polders gaan we richting Boskoop, waar alle kwekerijen recht in de houding staan. Na enig speuren komen we bij de theetuin. Nou die houden we erin, wat een prachtige ontspannen locatie waar een blind paard geen schade aan kan richten en de poes van je worteltaart snoept en zich dan spinnend op je schoot nestelt. Alle groepen verzamelen zich hier, de eerste groep zit binnen, maar de 4 andere groepen nestelen zich, net als de poes, in het zonnetje dat uitbundig schijnt. Speeltuin en schommels voorradig en daar komt het kind in ons boven. Hier kan je het uren uithouden en we laten de locatie met bezwaard hart achter. We fietsen langs Klein Giethoorn, het smalle fietspad door het land en langs de molen en gaan via Benthuizen op huis aan. Daar splitst de groep zich, 4 naar Zoetermeer en 4 naar Stompwijk/Zoeterwoude. Het was de laatste officiële toerclubtocht maar we hopen toch volgende week ook op de pedalen te kunnen. Misschien de 50 van de fiets 2 daagse of toch nog het Kaageiland, we zullen wel zien. Als we gaan dan vertrekken we om 9.00 uur bij de sporthal.

Petra

Ook al staan er geen ritten meer op de kalender, we blijven natuurlijk nog wel iedere zondag een tocht rijden. Vanaf oktober is het vertrek om 9.00u en wordt de bestemming bij de start bepaald. Hopelijk blijft het nog lang goed fietsweer en kunnen we met een flinke groep de winter in. Je bent van harte welkom! Denken jullie ook om de aanmelding voor de slotavond in De Bles op 7 oktober!

Aan het einde van het fietsseizoen gaat ook weer ons mooie Clubblad gemaakt worden. Dat kan alleen in samenwerking met jullie allemaal! Lever je fietservaring(en) met/zonder foto’s in bij de redactie:

clubblad@toerclubstompwijk.nl