Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag reden de A en B onder een dicht wolkendek naar ’s Gravenzande. De C ging naar de sluisjes bij Nieuwveen. Om half 9 stonden 54 fietsers te trappelen om te vertrekken voor een van deze mooie ritten.

Toen ik om kwart over 8 vanuit Zoetermeer vertrok richting start was het droog en leek er geen vuiltje aan de lucht. Hoe dichter ik bij Stompwijk kwam werd de weg echter steeds natter en bleek daar net nog een flink buitje gevallen te zijn. Gelukkig bleef het daarbij en reden we verder een droge rit naar ’s Gravenzande. Bij de 8 van de A1 opnieuw een herintreder die ondanks een paar jaar afwezigheid nog dik in orde bleek. Hij had dan ook al weer een paar maandjes voor zichzelf getraind en durfde het nu wel weer aan bij ons. Deze keer reden we niet door de duinen, maar via Zoetermeer en Midden Delfland naar Vlaardingen. Bij Oude Leede namen we een rustig landweggetje toen we plotseling oog in oog stonden met een grote koppel koeien. Deze kwam ons tegemoet omdat de dames net door de boer naar een ander weiland gebracht werden. Het was veiliger om toch maar een klein stukje terug te gaan waar we ze rustig lieten passeren. Geen gehaast op de zondagochtend. We reden om Vlaardingen heen over een festivalterrein en daarna langs de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland. Natuurlijk pakten we ook even het klimmetje bij de stormvloedkering mee. Vervolgens ben je zo bij de koffietent waar we de A2 (7) net zagen vertrekken. Ook de A3 (10) arriveerde even later. De bediening was een beetje ongeduldig als je niet snel genoeg je vinger opstak, maar verder zaten we prima op het overdekte deel van het terras. Op de terugweg volgden we de Maasdijk en reden via Delft naar huis. Voor de meesten gesneden koek, maar als je er een paar jaar niet veel geweest bent blijkt er toch wel veel veranderd. Nieuwe verkeerspleinen en woonwijken maken de route net even anders en dan schiet er wel eens één een verkeerd paadje in. Toch wisten we na ruim 100km allemaal weer de thuishaven te bereiken.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 10-en (6 mannen/ 4 vrouwen) naar ‘s-Gravenzande. Heen en terug met droog weer! We hadden een gastrijdster in de groep. Zij wilde een tocht meerijden op haar sportfiets LT (= sportfiets voor Lange Tochten). Binnenkort gaat zij namelijk met haar man (en de sportfietsen LT) met de trein naar Zwitserland waarna de terugweg fietsend wordt afgelegd. Leidraad is een route langs de rivier de Rijn (deze begint in Zwitserland en eindigt in Nederland bij Katwijk, dus dat kan niet missen). Hoe ondernemend zijn de leden van de Toerclub!! Een fantastische en veilige vakantie gewenst. Terug naar de tocht. De heenweg, door het Westland, legden we af met weinig wind. Bij Monster doken we voor het laatste stukje nog even de duinen in. We arriveerden met ca. 40 km op de teller bij de koffiestop, café “Oase”. We konden buiten zitten aan een mooie tafel. We waren toe aan de koffie. Vlak na ons arriveerde de A2 die ook buiten plaats nam. Andere A-groepen hebben we niet gezien. De mooie terugweg ging eveneens binnendoor. De aangetrokken wind hadden we vaak in de rug, ook brak de zon soms door. Tegen twaalven rolden we Stompwijk binnen met ca. 75 km op de teller. Om 12.30 uur weer thuis in Leiden met 100 km op de teller.

Vanwege een medische ingreep aan mijn schouder, zal ik een aantal weken ontbreken in het peloton.

Hans Heemskerk

De C1 groep

Een van de “verre” bestemmingen die op de toerkalender staat, is de koffietent in Nieuwveen (65 km.) Al vele jaren gaan we naar de familie Uytenwaal, in eerste instantie bij de ouders en nu zorgen de broers voor ons natje en droogje! Met onze groep van 13 ( 4 mannen en 9 vrouwen) rijden we, eigenlijk ook als vanouds, naar Zoeterwoude-dorp en via het Molenpad naar het fietspad langs de N11. We treffen het met een prima temperatuur, de enkele jasjes kunnen later dan ook uit, en een windje mee. Voor dat je het weet zijn we dan ook bij het viaduct onder de N11 aangekomen en zien we de groep van Fried (6) er onderdoor gaan. Dit keer blijven we aan de rechterkant van het kanaal, de Oostkanaalweg, en is het allemaal recht toe recht aan naar het café bij de sluisjes. Mooi op tijd arriveren we op het terras waar de C2 ook net is gaan zitten. Het meisje van de bediening heeft het er maar druk mee en we wachten even tot we aan de beurt zijn. De koffie smaakt prima met het bekende speculaasje erbij.

Daarna vervolgen we onze weg aan de overkant en rijden over het smalle paadje naar de brug van Bilderdam. Hij stond nog open en sommige wilde daarom doorrijden, maar de captain had een andere weg in gedachten! Via Langeraar naar Ter Aar en dan de Ringdijk naar Alphen. Hier begon het een klein beetje te miezeren, maar we troffen het dat het niet doorzette. Toen ging de route even anders, maar via een ommetje kwamen we toch bij de ‘s-Molenaarsbrug uit. Iedereen kon de nieuwe Maximabrug in wording aanschouwen en we waren al snel bij de volgende brug in Koudekerk. Door het ruilverkavelingsgebied, waar de Zoetermeerders afhaakten, naar Zoeterwoude waar we de Weipoort namen en wij door de rest thuis gebracht werden. Om 12.15u stond de teller op 60 km.

Het was weer een mooie fietstocht en erg gezellig, die paar spetters waren te verwaarlozen!

Annie van Rijn  

Verslag C2

Zondagochtend, het plenst om 7.00 uur, kwart voor 8 schijnt er een dun zonnetje en roept de fietsclub. Ontbijtje en onze nieuwe kitten de fles geven. Tien voor half negen, nog tijd voor een snel 2e kopje koffie. Wel zet ik alvast de fiets buiten en zie dat de was uit de trommel wil om buiten te drogen, dan kan deze zodra ik terug kom direct in de kast.

Dan rommelen mijn darmen dat ik toch nog even naar de wc moet, omdat de eerste pauze om half 11 wel erg ver weg is. Bij de start zie ik dat iedereen al weg is. Grummpf…. Ik zie fietskleding met helmpjes de Meer en Geer in gaan, daar hoor ik niet bij. Aan het begin van het Klaverblad zie ik een bekend shirt en de achtervolging wordt ingezet. Als ik daar rij zie ik weer niemand. Ik ga voor de gelegenheid met de fiets over de rotonde om van alle kanten de wegen te kunnen spotten en ja daar heb ik ze weer in beeld. Ik steek rechtdoor over om pas in de Ondermeer de aansluiting te vinden bij de C2. Ze zijn met 5 mannen, dus er is nog een plekje vrij voor mij. We gaan via Gelderswoude, Hazerswoude richting Nieuwveen.

Ik fiets al jaren en toch is het voor mij de eerste keer dat ik bij het Tolhuis zit. Als we net aan de koffie zitten komt ook de C1 om de bocht met 14 vrouw/man. Een ieder verbaasd om mij bij de C2 te zien.

Bij vertrek valt pas de bijzondere sluis op, waar je als fietser fietsclub azigzaggende kan oversteken. Zie bijgaande foto, links staat het water hoog en rechts laag. We vervolgen de terugreis door Ter Aar, Alphen, waar we voor de zekerheid toch even de regenjas aantrekken en de regen op ons gezicht laten spatten. Eigenlijk best lekker, wanneer doe je dat nou: fietsen in de regen?

Ik zie zwermen witte meeuwen over pas geploegde landerijen scheren en in het landschap zijn ontzettend veel ganzen te spotten. Een paard in een voortuintje en veel smalle weggetjes met prachtige boerderijen met overal bloeiende hortensia’s. Kortom het waren 63 prachtige kilometers. Fried, Sjaak, Stijn, Giel en Henk bedankt voor de gastvrijheid en tot een volgende keer.

Petra

PS de was was gelukkig op tijd binnen gehaald en droog.

Aanstaande zondag 7 augustus gaan de A-groepen voor een verre rit naar Vinkeveen (100km). De B (80km) en C (65km) gaan naar het Wapen van Reeuwijk. Vertrek is weer om 8.30u vanaf de sporthal.

Zaterdag 13 augustus rijden we weer de Mergellandroute. De eerste aanmeldingen voor deze rit door het prachtige Limburgse landschap zijn al binnen. Vanaf hotel Stein/Urmond pikken we de route op van in totaal ongeveer 140km. Als de animo groot genoeg is zullen we de groep wel splitsen Geef vooraf even door bij Arno (06-45488919) als je mee wilt, dan kunnen we een beetje inventariseren wie er met elkaar mee kunnen rijden naar Limburg. Vertrek vanaf de Bles om 6.00u.