Een kijkje achter de voordeur……..

marjolein 1Oosteinde 18: Op bezoek bij Marjolein Steenstra en Erik Ripken. Marjolein komt uit Voorburg en Erik uit Nootdorp. Van jongs af aan hielden ze allebei van het buitenleven. Marjolein was vaak op een boerderij te vinden en hield veel van dieren. Zo is ze ook Erik tegen gekomen. Ze heeft nog een aantal jaren gewerkt als melkcontroleur. Bij de boeren. Bij hun zoektocht naar een huis buiten met een flinke tuin, kwamen ze hun huidige woning tegen. Wel een drukke weg voor de deur, maar achter het huis op een bankje hoor je dat bijna niet.

Beelden

Eer ik de voordeur gevonden heb, verscholen achter een paar grote bomen, heb ik al zo’n vijftig tuinkabouters geteld. Maar eenmaal binnen is de verbazing compleet! De gang, de trap, de huiskamer: waar je maar kijkt, allemaal religieuze beelden. Groot en klein. Het Laatste Avondmaal, een Kerststalletje. En afbeeldingen van religieuze voorstellingen ingelijst aan de muur. Een complete verzameling van jaren snuffelen op rommelmarkten en dergelijke. marjolein 2Heiligenbeelden zijn vaak afgebeeld met hun specialisme. Voor ieder probleem is er een heilige. Marjolein kent ze allemaal, en anders heeft ze nog een aantal boeken waar het is terug te vinden. Zo is Martinus beschermer van de huisdieren. En menig tunnelbouwer gaat niet boren als de Heilige Barbara niet bij het bouwwerk staat om hun werk te zegenen. Heilige Donatus werd aangeroepen tijdens onweer en dus met een bliksemschicht afgebeeld. Heilige Rita en Clara helpen bij moeilijke zaken. Wie kent niet de advertenties in de krant als een gebed is verhoord? Marjolein: “Als je je best doet, werkt het echt.” Het is in ieder geval al een prachtige verzameling om te zien. Je raakt niet uitgekeken. Niet alleen beelden maar ook kaarsen en Godslampjes vullen de ruimtes. Hier en daar een lichtje: een devote sfeer.

Vrijwilligerswerk

Zo komen we meteen op haar volgende bezigheid. Ze helpt veel in de kerk schoonmaken en opruimen. Vooral tijdens de restauratie was ze er om te vegen en koffie te zetten. Ze vond het een fijne tijd en is dat blijven doen.

De grote schoonmaak voor de verschillende feestdagen, helpen de Kerststal zetten en de Adventskrans ophangen, het Kruis met Goede Vrijdag plaatsen samen met de koster: het hoort er allemaal bij. En sinds pastoor van der Plas haar vroeg om te komen zingen, is ze aan het zangkoor gegaan.

 marjolein 3Buiten

Ja, daar ligt nog een groen paradijsje dat onderhoud vraagt. Erik helpt dan met het zwaardere werk. Ook doet ze mantelzorg bij haar moeder. Dat wordt nog zoeken om tijd te vinden om op een bankje van de rust te genieten. Een mooi Stompwijks plekje waar we vaak aan voorbij rijden.

Marjolein en Erik:

Geniet er van!

Agnes van Boheemen- Vollebregt