Optocht 15 juli Stompwijkse Paardendagen 2016

Nog 19 dagen te gaan en we zitten er weer middenin.  Enkele weken geleden heb ik al een tipje van de sluier opgelicht omtrent de veranderingen in het programma van de Stompwijkse paardendagen.

Traditiegetrouw starten we vrijdagavond met een optocht door ons mooie dorp met de medewerking van fanfare Juliana , ruiters, aangespannen rijtuigen en bereden politie. Om de deelname aan optochtdeze optocht te stimuleren is er dit jaar een wedstrijdelement in gebracht. Vanuit de optocht zal de burgervader hoogstpersoonlijk de mooiste versierde aanspanning van die avond kiezen. De bedoeling is een grandioze kleurrijke optocht te creëren waar het bloemencorso van de bollenstreek nog een puntje aan kan zuigen. Gezien de creativiteit van de laatste jaren hebben we daar ook de volste vertrouwen in!

Aan alle aanspanningen en ruiters is bovendien aan het eind van de optocht een tegemoetkoming beschikbaar alleen is het mij niet bekend of de bereden politie daar ook voor in aanmerking komt. Maar sowieso is het altijd een feest om in de optocht mee te rijden door ons dorp waar de driekleuren vrolijk wapperen en ook (dit jaar voor het eerst) de originele Stompwijkse vlag – kenmerkend voor deze dorstige dagen!

Voor de deelnemers is het vrijdagavond om 18.00 uur verzamelen bij de familie Turkenburg aan de Stompwijkseweg 76. Vandaaruit trekt de tocht over de Doctor van Noortstraat, slaan af naar de Meerlaan, dan naar het Klaverblad en via de Zwanebloem en Dotterbloem naar het feestterrein. Op het evenemententerrein lopen de paarden vervolgens een ereronde waarna het defilé wordt afgenomen door de Voorzitter en Burgemeester. Via de Dotterbloem wordt het veld weer verlaten.

MENWEDSTRIJD

Nieuw dit jaar is een men wedstrijd in plaats van het ringsteken. Draait het bij ringsteken vooral om precisie, bij het mennen gaat het om snelheid én precisie! Dus daar kunnen we zeker actie en spanning verwachten.

Voor deze wedstrijd is een gespiegeld parcours opgebouwd voor 2 aanspanningen die gelijktijdig dit parcours afleggen. Dit kunnen enkelspannen zijn, tweespannen, tandem (twee paarden achter elkaar ingespannen) of vierspannen.

De deelnemers starten tegelijkertijd vanuit het midden uit stilstand, met de neus van de paarden voor de startlijn. Deze proef met poorten en hindernissen wordt in 2 manches gereden. Eén keer in de linkerbaan en 1 keer in de rechterbaan. Bij het maken van een fout volgt een strafpunt of uitsluiting.

Degene met de minste strafpunten wint. Bij een gelijk aantal strafpunten wint het span dat het eerste over de finish komt. Bij een gelijke stand na de 2de manche zal er een derde manche gereden worden.

JE KRIJGT 1 STRAFPUNT:

-per afgeworpen onderdeel of bal

-voor het niet in de hand hebben van de zweep

JE WORDT UITGESLOTEN INDIEN:

-Je vertrekt voor het startsignaal

-bij het niet doorrijden van de start of finish

-Bij het rijden van een verkeerd parcours

-Bij het afstijgen van de menner of groom

ER KAN NIET GESTART WORDEN INDIEN:

-Je geen groom hebt.

-De menner en of groom geen cap of bodyprotector draagt.

Tot zover de spelregels van de men wedstrijd en zo te zien belooft deze nieuwe activiteit een avond vol spanning en sensatie dat er minstens 1 biertje voor de schrik moet worden gedronken in de grote tent !!

Namens Nooit Gedacht, Conny Oliehoek