Een gezellig onderonsje

cobyAfgelopen vrijdag kon je hotelboerderij Akkerlust boeken….Eh boeken? Ja het prachtige boek ‘De Stompwijkse Knip’ met als ondertitel Akkerlust en haar buurtgenoten werd gepresenteerd in bijzijn van de beide schrijvers Peter van Boheemen, de neef van Peter en Coby, Frans Jansen, wethouder Frank Rozenberg en een afvaardiging van het hoogheemraadschap Leiden én alle buurtgenoten van nu.

Het begon een aantal jaren geleden vanuit nieuwsgierigheid: Wie heeft de boerderij laten bouwen? Wie hebben hier allemaal gewoond? Hoe is het hen vergaan en wie waren de buurtbewoners? Het boeren op een (hotel)boerderij is een vak, maar schrijven ook. Een verre neef, Peter van Boheemen uit Kesteren werd benaderd vanwege zijn historische kennis in landbouw en zijn belangstelling in de stamboom van de Van Boheemens. Een oproep in de Dorpsketting leidde tot het contact met Frans Jansen, ons allen wel bekend. Leuk om te horen en te lezen dat de Dorpsketting hierin een bemiddelde rol in heeft gespeeld. Vanuit dit leuke idee voor het 250 jarig bestaan van boerderij Akkerlust, groeide dat kleine zaadje dankzij veel liefde en aandacht uit tot een boom van een boek. Een exemplaar om trots op te zijn.

Vrijdagmiddag kenmerkte zich als een gezellig onderonsje met smakelijke verhalen door de schrijvers ieder vanuit hun eigen expertise, zoals de historische belangstelling in de oorsprong van het land en de geschiedenis van Stompwijk. Achter elke foto schuilt een verhaal of dit nu een landschapskaart is of een portret van een boerderij met boer, echtgenote en arbeiders. Het geeft een prachtig tijdsbeeld waarbij de nodige archieven zijn geraadpleegd en ook daar waren ze blij dat zoveel bewaarde stukken weer eens afgestoft werden.

Er is in het boek aandacht besteed aan de oorsprong, van water naar land, de buitenplaatsen in de buurt, de landheren en familienamen, het boerenleven en de buurtgenoten van de Knip.

Dat vroeger een buurtschapje op zich was met een smid, een wagenmaker, waar het naar houtkrullen rook en waar Frans zich in zijn jeugd verbaasde over het feit dat er van blokken hout hele wagens gemaakt konden worden. De boerderijen in de omgeving, de melkrijders van Luk, de boter en kaasmakers, aannemers Beekman en Overdevest en zelfs herberg De Schenkkan.

Coby en Peter hadden nooit gedacht dat het een klus van 3 jaar zou worden. Er kwamen steeds meer feiten en mooie verhalen boven. Zoonlief Rick vroeg zich af “Moet dat nou, al die ouwe koeien uit de sloot halen?” Maar met elkaar zetten ze stug door en was het fijn samenwerken. Steeds werden er nieuwe ontdekkingen gedaan, de bierbrouwer Paulus van Spijk in wiens opdracht de boerderij als buitenplaats was gebouwd, hangt nog op zaal in het museum De Lakenhal in Leiden. In vol ornaat poseert hij met zijn vrouw Anna Louise van der Meulen en natuurlijk de hond op schoot voor de schilder. Peter had hem in donkere kelders verwacht, maar niets is minder waar. En nu krijgt het portret zelfs een plekje in de geschiedenis van het jaar 2016.

Coby vertelt bij haar inleiding dat de kosten gaandeweg aardig op begonnen te lopen zodat er een beroep is gedaan op de gemeente en er een bijdrage beschikbaar is gesteld. Toen er een schaap over de Leidse dam ging, volgden er meer, zoals het Hoogheemraadschap van Rijnland, van Ravensteynfonds en Gravin van Byland Stichting. Hierdoor is het boek betaalbaar gebleven.

Door de gemeente werd de onderlinge samenwerking geprezen tussen de familie, schrijvers en buurtbewoners. Het samen voor elkaar krijgen en samen geschiedenis schrijven.

Sjaak Langeslag van het Hoogheemraadschap Rijnland haalde aan: Wie zijn geschiedenis niet kent, snapt het heden niet en kan geen goed beeld vormen voor de toekomst. Archieven dienen gekoesterd te worden, ook als het gaat om schoon water en droge voeten, waar zij zich dagelijks mee bezig houden. Spreker snapt ook nu pas het woordje: “Je bent er geknipt voor….”

Petra Oliehoek- van Es