Boek over ontstaansgeschiedenis van Stompwijk

stompwijkse knipVrijdag 3 juni vindt de presentatie plaats van het boek De Stompwijkse Knip. Dit boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van Stompwijk en in het bijzonder over de buurt bij de kruising van de Stompwijkseweg en de Kniplaan.

Het boek is geschreven door het duo Peter van Boheemen en Frans Jansen die Stompwijk als hun broekzak kennen. Aan de hand van fraai kaartmateriaal maken zij duidelijk, dat Stompwijk na de Middeleeuwen door turfwinning in een plassengebied veranderde. In deze periode kende Stompwijk ook enkele buitenplaatsen. Droogmaking van de veenplassen zorgde voor het landschap zoals we dat nu kennen. Hoe een droogmaking verliep, wordt uitgebreid toegelicht voor de Damhouderpolder. Hierbij blijft niet verhuld, dat de eerste bewoners met zware tegenslagen te kampen hadden.

De inpolderingen doen de landbouw als belangrijkste middel van bestaan herleven. Het land is dan wel grotendeels in vreemde heren. Later worden de boeren weer eigen baas. Daarnaast ontwikkelen zich ook andere economische activiteiten zoals een herberg, een wagenmakerij en een aannemerij. Dit wordt geschetst op basis van de veranderingen die zich in de buurtgemeenschap bij De Knip voordoen. Daarbij passeren vele bekende Stompwijkse families de revue, waaronder de familie Van Boheemen die al zes generaties op boerderij Akkerlust boert.

Belangstellenden kunnen op zaterdag 4 juni tussen 10.00 en 12.00 uur voor € 19,95 een exemplaar van het boek verkrijgen bij boerderij Akkerlust op Stompwijkseweg 55A (info@hotelboerderij.nl).