7e boerenkaasfeest

Gestapelde boerenkazen wogen precies 80,58 kilogram 

Julia de VAfbeelding4ries uit Bodegraven is de winnares van geworden van de Kaasfeest-quiz, die op het laatste Boerenkaasfeest in De Meester in Zoeterwoude is gehouden. Ze schatte het gewicht van de gestapelde boerenkazen op 80,5 kilogram, terwijl het werkelijke gewicht 80,58 kg was. Julia kreeg een fraaie mand met zuivelproducten thuisbezorgd. Drie inwoners van Zoeterwoude zaten er heel dichtbij: alle drie vulden 80 kg in.

Het zevende Boerenkaasfeest genoot onlangs, begunstigd door mooi voorjaarsweer, grote belangstelling. Ruim vijfhonderd liefhebbers kwamen een kijkje nemen en velen van hen lieten zich de bijzondere kazen en gerechten (Sugar ’n Spice) goed smaken. Het te raden gewicht van de kaas ging in combinatie met het invullen van nummers van spreekwoorden en gezegdes, die bij elke kaaskraam waren opgehangen. Er deden in totaal ruim 300 belangstellenden mee.  Er werden ook boerenkazen ter plaatse echt gekeurd door de keurmeesters Gemma Breedijk en Leo v.d. Geest. Dat die keuring een heel serieuze aangelegenheid is, bleek de bezoekers, die werden uitgenodigd om daar aan mee te doen. Het kaasfeest omvatte meer dan kaas: er was ook ijs, karnemelk, zuiveldrankjes, geitenkaas en echte roomboter, alles in Zoeterwoude gemaakt.

Burgemeester Liesbeth Bloemen is wat blij met de kaas- en zuivelboerderijen in haar gemeente, zo bleek uit haar toespraak. Ze verwees naar de uitreiking van de Cum Laudeprijzen, waarbij een hele serie plaatselijke bereiders van kaas, boter en zuivel verrassend goed voor de dag kwam. Zoeterwoude is ‘het zuivelste dorp van Nederland’, maar om in het gemeentelijk wapen de klavertjes drie te vervangen door boerenkazen, daar moet de burgemeester nog even wat nachtjes over slapen……!

Jack Luiten