De molens gaan weer draaien!!!!!

Na een restauratie die in totaal bijna drie jaar heeft geduurd is de kans groot dat “onze” Drie Molens op Molendag (zaterdag 14 mei) weer gaan draaien! Vorige week werd de dam, die werd aangelegd om het water onder de fundamenten van de molen weg te houden, doorgestoken zodat het water weer onder de middelmolen kon doorstromen. Deze week werden de ijzeren rijplaten, die al die jaren op de weg hebben gelegen, weggehaald zodat je zonder ongelukken weer langs de molens kunt fietsen, wandelen en.. rolschaatsen.

Aanvankelijk werd eerst de Bovenmolen (voorste molen) gerestaureerd en daarna de middelmolen van Ria en Fokko Kolman

Of de molens op 14 mei ook daadwerkelijk hun rondjes gaan draaien hangt ook nog af van de toestand van de zogenaamde fokwieken van de Ondermolen. Dit zijn de witte platen die, aan de wieken, de wind opvangen. De verbindingen zijn op sommige plaatsen verrot en moeten worden vernieuwd. Leen Vellekoop (dit jaar zestig jaar bewoner en molenaar) zegt : “Het lange stilstaan van de wieken was niet bevorderlijk voor het houtwerk. Ook moeten de tandwielen van de andere molens nog in de goede stand worden gezet. Als alles meezit gaan we natuurlijk draaien desnoods doe ik het wat kalm aan maar het zal prachtig zijn als het lukt”.

Richard Kaan

Over de restauratie van de middelmolen hebben Ria en Fokko Kolman onderstaande stukje geschreven.

Restauratie fundament van de Middelmolen

Eindelijk staat de molen weer met zijn voeten in het water. Twee en een half jaar stond de molen in een droge bouwput. Tijdens werkzaamheden aan de waterlopen bleek dat er onder de molen een en ander aan vloeren en muren was verdwenen en dat een van de muren erg scheef stond. Overleg tussen aannemer, opdrachtgever/ eigenaar en de gemeente kostte veel tijd en de werkzaamheden lagen bijna acht maanden stil. Maar er kwam een plan en de provincie was bereid daarvoor te betalen. Om de schade te herstellen en verdere schade te voorkomen was het nodig dat rondom en onder de molen totaal 21 palen werden geheid van ca. 13 meter lang, iedere paal kan een gewicht van 25 ton dragen.

Op die palen kwam een beton vloer met een dikte van een meter en later een betonnen steunconstructie, in totaal werd onder de molen 60 m3 beton en een heleboel ijzer verwerkt. Hierdoor werd ook het verder scheef zakken, de molen staat al heel lang een beetje scheef, opgevangen.

Het werk zit er bijna op, er is nog wat af te werken en er wordt weer gras gezaaid op het erf, en dan is het eindelijk klaar.

Alle hinder zal snel weer vergeten zijn, niet langer overal bagger, geen tocht en dus kou meer van onder de molen, geen herrie meer om 7 uur ’s morgens, kortom ons eigen leventje weer terug en een molen die weer klaar is voor de volgende 300 jaar. Van alle werkzaamheden is niets meer te zien, het zit 6 meter onder de grond en/of onder water.

Fokko en Ria Kolman

Afbeelding1

Foto: Een “historisch” moment: de dijk wordt doorgestoken zodat het water weer onder de molen kan stromen en de restauratie is voltooid.

2 gedachten over “De molens gaan weer draaien!!!!!”

  1. Ze wilden het eens per maand gaan doen. Bel voor nadere informatie molenaar Leen Vellekoop 3 27 61 20

Reacties zijn gesloten.