Marathonschaatsen

Tumult in Heerenveen afgelopen zaterdag. Tijdens de finale van de Topdivisie trok Bob de Vries zijn ploegmaat, de Fransman Alexis Contin, in de drie laatste ronden op, van de verder wat saaie wedstrijd, naar de eindstreep. Dit is echter reglementair niet toegestaan. Rijders van dezelfde ploeg mogen elkaar helpen maar niet in de laatste drie ronden. De jury diskwalificeerde de twee rijders van Jillert Anema. Natuurlijk flink tumult maar zoals Garry Hekman terecht zei “daar zijn regels voor, om te handhaven”. Hekman won daardoor zijn 4e wedstrijd dit seizoen, 2e werd de Italiaan Fabio Francolini en 3e Sjoerd den Hertog.

Bij de dames won Irene Schouten de massa sprint voor de Italiaanse Francesca Lolobridgida die nog 1é werd afgelopen woensdag op FlevOnice en derde werd Carla Ketellapper-Zielman. Tjilde Bennis had haar vuurdoop woensdag op FlevOnice en werd 32e.

Bij de beloften in Herenveen wisten 7 rijders een ronde voor te pakken. Simon Borsen won de spectaculaire eindsprint voor Timo Verkaaik en Bart Hoolwerf. Hoolwerf won woensdagavond de wedstrijd op FlevOnice over 37,5 km voor onze kanjer Cristiaan Hoekstra die op Flevo 2e werd. Zaterdag had Cristiaan niet de goede benen van de afgelopen tijd en finishte als 12e.

Deze week reist het peloton naar de Oostenrijkse Weissensee voor de natuurijs wedstrijden. De eerste wedstrijd a.s. donderdag is het Open Oostenrijkse Kampioenschap over 42,1 km, dan volgt zaterdag het Open Nederlands Kampioenschap over 100 km. Maandag de ploegenachtervolging en vervolgens woensdag de Alternatieve Elfstedentocht oer 200 km en als laatste de zaterdag 30 januari de Aart Koopmans Memorial over 100 km.

Aad de Haas