Uitkomsten breed haalbaarheidsonderzoek opvang vluchtelingen bekend

Uitkomsten breed haalbaarheidsonderzoek opvang vluchtelingen bekend

Het college van B&W heeft in augustus van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een formeel verzoek ontvangen om medewerking te verlenen aan de tijdelijke vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) voor een periode van vijf jaar voor 800 bewoners in het voormalig zorgcomplex aan de Veursestraatweg 185 in Schakenbosch. De eigenaar Schakenbosch B.V. heeft het COA deze locatie aangeboden. De gemeenteraad heeft het college van B&W naar aanleiding daarvan gevraagd een breed haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden voor opvang van vluchtelingen in Leidschendam-Voorburg. Er zijn drie trajecten onderzocht: mogelijke vestigingslocaties voor een azc, mogelijke locaties voor het huisvesten van vergunninghouders én het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio. De uitkomsten van het brede haalbaarheidsonderzoek zijn nu bekend.

Onvoldoende draagvlak voor azc voor 800 bewoners op Schakenbosch Uit het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke vestigingslocaties voor een azc blijkt dat Schakenbosch als enige locatie geschikt, beschikbaar en bruikbaar is voor het vestigen van een azc voor 800 bewoners. Het college stelt vast dat, gezien de informatiebijeenkomsten en ingekomen berichten, er bij inwoners, direct omwonenden in het bijzonder, onvoldoende draagvlak bestaat voor het vestigen van een azc voor 800 bewoners op Schakenbosch. Dit is de reden dat het college negatief besluit op het verzoek van het COA voor de vestiging van een azc met 800 bewoners op Schakenbosch en het college vraagt de gemeenteraad dit te bekrachtigen.

Meer draagvlak voor azc met minder bewoners Het college constateert dat er voor de vestiging van een azc op Schakenbosch voor minder bewoners meer draagvlak bestaat. Daarom verzoekt het college de raad zich uit te spreken over de volgende opties: wel of geen azc op Schakenbosch. Als de gemeenteraad besluit voor  wel een azc op Schakenbosch met minder bewoners, dan vraagt het college de gemeenteraad een uitspraak te doen over 200-400 of 400-600 bewoners en de duur van vijf jaar. In dit geval  wordt afgeweken van het verzoek van het COA. Het college zal dan het CAO hierover informeren en dan moet de reactie van het COA daarop worden afgewacht.

Meer huisvesting voor vergunninghouders, starters- en sociale woningen Gezien de druk op de sociale woningmarkt en de verplichting vanuit het Rijk om statushouders te huisvesten stelt het college voor om actief tot aanvullende ruimte voor vergunninghouders te komen en daarbij tegelijkertijd ambities te realiseren rond studentenhuisvesting, starterswoningen en sociale woningen. De bestaande sociale woningvoorraad blijft op deze wijze beschikbaar voor inwoners.

Uit het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijk geschikte en beschikbare locaties voor het huisvesten van vergunninghouders blijkt dat er drie gemeentelijke grondlocaties zijn in de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar een substantieel aantal (meer dan 150) vergunninghouders gehuisvest zou kunnen worden. Voor verdere uitwerking van dit vraagstuk vraagt het college de raad zich uit te spreken over: het aantal te realiseren woningen, rekening houdend met de taakstelling voor vergunninghouders in 2016, een keuze te maken tussen tijdelijke of reguliere woningen en aan te geven welke locaties hiervoor onderzocht moeten worden.

Samenwerken in de regio

Uit het haalbaarheidsonderzoek naar het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio komt naar voren dat samenwerking met de gemeenten Den Haag en Rijswijk vooralsnog het meest voor de hand ligt. Op dit punt stelt het college de raad voor als gemeente open te blijven staan voor samenwerking met andere gemeenten op het gebied van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio.

Besluitvorming

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad op 15 december een besluit te nemen over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek.