IJsclub nut en vermaak

                    Twee records voor Thom bij NK Afstanden

 Thom van Beek heeft een zeer verdienstelijk debuut gemaakt op zijn eerste grote toernooi bij de senioren.  Het NK Afstanden, afgelopen weekend verreden in Heerenveen, leverde hem 2 nieuwe persoonlijke records op.  Thom kwam niet alleen in actie op de 1500 meter, maar mocht ook starten op de 1000 meter mede door de afmelding van Kjeld Nuis. Hij mocht dus op zaterdag al proeven aan het grote werk en dat deed hij met verve. Hij liet de klok stilstaan op 1.11.69, een verbetering van zijn beste tijd met ruim 1 seconde. Thom reed een race met zeer weinig verval, waarbij vooral zijn slotronde zeer sterk was. Zijn tijd bleek goed voor de 16e plaats.

Op zondag stond de 1500 meter op het programma. Er was gehoopt op een tijd onder de 1.50 en dat lukte ook. Met 1.49.70 legde hij beslag op de 19e plek.

Naast Thom nam ook Joost Juffermans deel aan het NK. Joost ging van start op de 5000 meter. Hij kon zich niet helaas niet meten met zijn marathoncollega’s van de BAM-ploeg, maar zijn score van 6.40.74 was wel zijn beste tijd van het seizoen. Hij werd er 17e mee.

  Flinke progressie voor Elina

 Op de Uithof kon er zondag gelukkig weer geschaatst worden. Door de hoge temperatuur en de harde wind was de baan een aantal dagen dicht geweest omdat de ijskwaliteit onvoldoende was.

In het ochtendprogramma had het ijs veel te lijden van de hevige regenval. Zeker op de langere afstanden waren de omstandigheden dan ook erg zwaar. Op de korte afstanden kon er wel gejuicht worden. Elina Hoogerdijk scherpte haar pr op de 500 meter en ruim 1 seconde aan tot 53.92. Op de 1000 meter dook ze met 1.54.18 voor de 1e maal onder de 2 minuten, ondanks het zware ijs. Joyce Vurens scoorde op de 500 meter 54.10, waarmee ze haar tijd eerder dit seizoen gereden, met ruim 3 seconden verbeterde. Op de 1000 meter had Joyce ook veel last van de zware omstandigheden. Met 1.56.47 bleef ze boven haar beste tijd.

Manja van Wissen kwam in actie op de 1500 meter. Ze reed ze zeer goede race. Ondanks het zware ijs bleef ze met 2.36.37 maar 4 seconden van haar Thialf tijd af.

Zoey van den Bosch kwam op de 500 meter tot haar beste seizoenstijd: 46.19. Op de 1500 meter klokte ze 2.22.85.

 Goede klasseringen Stompwijkse pupillen in marathon

Op zondagochtend werd de 1e pupillenmarathon van het seizoen verreden. Stompwijk was hierbij goed vertegenwoordigd met 6 deelnemers.

De meisjes reden een wedstrijd  over 6 ronden. Tjilde Bennis behaalde een keurige 7e plaats en werd hiermee beloond voor haar aandeel in het terugpakken van de koplopers. In het kielzog van Tjilde reed Patty Vurens naar de 11e plek. Ook zij zat in de voorste groep. Marloes Hilligehekken moest de 1e groep laten gaan toen er versneld werd en eindigde als 26e.

Bij de jongens, die 8 ronden moesten rijden, konden Edward en Ferdinand Jansen net niet mee toen de finale begon. Ze zaten net iets te ver van achteren. Uiteindelijk werden ze 15e en 16e.

Tom van Mullem moest de groep al snel laten gaan, maar reed de wedstrijd wel keurig uit.

Tom de Haas