Dag van het aangespannen paard te Utrecht.

Afgelopen zaterdag deden weer heel wat Blesruitermenners mee aan de dag van het aangespannen paard. De Stompwijkse deelnemers waren, Aad en Linda B., Coby, Lindsay, Sonja, Ab, Kitty, Jos, Jan, Sandy, en Linda. Helaas konden Koos en Willy dit jaar niet deelnemen, zij hadden problemen met hun pony/paard. Deze marathon wordt georganiseerd door het DAP in Utrecht. Het zijn de studenten die de organisatie in handen hebben.

De dag bestaat uit vier onderdelen. Als eerste starten we met de dressuurproef, hierbij gaat het erom, om zo’n goed mogelijke proef te rijden. Hoe meer punten je hier haalt, des te beter sta je ervoor in het algemeen klassement. Na de dressuur, wordt er een kegeltjesparcours gereden, dit gaat om de ideale tijd, waarbij je geen balletjes van de pionnen mag rijden. Hoe meer balletjes je eraf rijdt, des te meer strafpunten krijg je. Daarna krijg je het wegparcours, dit is een rit van 8 km. De rit was prachtig, door het mooie stukje natuur in Utrecht.

Na het wegparcours krijg je het staptraject van 1km. Het is de bedoeling, dat je paard weer op het goede hartritme komt. Dit wordt ook gecontroleerd door de dierenartsen in opleiding. Als alles goed is, mag je deelnemen aan de hindernissen. Dit zijn in het totaal 5 hindernissen, waarbij het ook weer gaat om de snelste tijd. Maar je moet natuurlijk goed opletten, dat je de goede volgorde rijdt. En vooral geen poortje met letter vergeet. Helaas waren er een aantal Blesruiters, die hier de mist in gingen.

Toch hoop ik dat ze een leuke dag hebben gehad, ook al was het even balen. Na alle onderdelen, wordt alles bij elkaar opgeteld, en zo worden de winnaars bekend gemaakt.

Het was weer een geweldige dag, met aardig mooi weer. Er is ook een strodorp, waar leuke standjes staan met paardenspullen. En achter het strodorp ligt de ring, waar demonstraties worden gegeven. Zo waren er rubrieken met Friese, hackney’s en tuigpaarden. Het ging erom wie het schoonst geheel had. Het was prachtig om te zien, en zeker de moeite waard. Ook kwamen de deelnemers in de ring, die meededen met de koetsentocht. Dit zijn allemaal antieke rijtuigen, met de kleding die in die tijd gedragen werd. Dit is mooi om te zien, want vroeger wisten de mensen wel wat mooi was. Al met al was het weer een geweldige dag. Nu op naar de SGWM bij ons in de Vlietlanden, waarbij je je nog kan inschrijven.

De mencommissie, Linda Overdevest