Pesach of Pasen

De Christenen vieren hun Pesach of Pasen.

De eerste Christenen hebben vastgehouden aan de Viering van Pesach. Zij herkenden er het Lentefeest en het Joodse bevrijdingsfeest in, maar zij gaven tegelijkertijd aan Jezus een eigen en belangrijke rol. Daarnaast vierden zij elke zondag de verrijzenis van Jezus In 165 na Chr. stelt Paus Soter het jaarlijkse, christelijke Paasfeest in en dan worden de verschillen snel duidelijk tussen het Joodse Pesach feest en het Christelijke Pasen. De Joden eindigen hun Pesach feest voor middernacht en de Christenen beginnen hun paaswake in de nachtelijke uren tot het licht van de morgen doorbreekt.
De Joden vieren dankbaarheid en vreugde om de bevrijding uit slavernij en de 40jarige woestijntocht. De Christenen beginnen met vasten en rouwen om het lijden en de dood van hun Jezus,als het morgenlicht doorbreekt vieren zij zijn opstanding uit donkerte en dood in de verrijzenis. De Joden vieren hun Pesach op de 14e van de maand Nisan en de Christenen vieren hun Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Het verhaal van de bevrijding uit Egypte wordt bij de Christenen het verhaal van de bevrijding uit de dood in de verrijzenis en het brood wordt gebroken en de beker gaat rond als teken van het bloed van het lam, waardoor de dood aan de deur voorbijgaat.
Pasen is het feest van Jezus’ leven, sterven en verrijzen en Pasen groeit al gauw uit tot de grote nacht van het dopen. De doop in de paasnacht was voor volwassenen,die opstonden uit het water tot een nieuwe en verrezen Paasmens.

Pastoor v.d. Plas