Greetje Willemsma

Een nadere kennismaking met CDA’er Greetje Willemsma.
Voor veel mensen uit LeidschendamVoorburg is Greetje Willemsma, no. 4 op de CDA kandidatenlijst voor Provinciale Staten geen onbekende meer. Haar portret prijkt op alle aanplakborden voor verkiezingsposters in LeidschendamVoorburg. Maar wie is deze vrouw die middels een voorkeursstem ook op uw steun hoopt te kunnen rekenen? Een interview…

Zou je iets over je privéleven kunnen vertellen?
Ik woon met mijn man en drie kinderen (van 19, 17 en 15 jaar)in Voorburg. De kinderen hebben in Voorburg op school gezeten en het gezin is op diverse fronten actief in het kerkelijke en maatschappelijke leven in Voorburg. Onze wortels zijn dus diep verankerd in Voorburg.

Doe je nog ander werk naast het Statenlid zijn?
Ik ben afgestudeerd in de politicologie met als specialisatie bestuurskunde. Ik werk nu als zelfstandig organisatie en beleidsadviseur. Ouderenzorg en welzijnsbeleid zijn mijn specialisaties, maar ook op andere terreinen ben ik inzetbaar. Om mijn kennis op peil te houden (en dat is voor een kleine zelfstandige ook nodig) volg ik sinds september jl. een opleiding Verandermanagement aan de VU. Ik ben hier gemiddeld drie dagen per maand mee bezig. Verder bekleed ik nog een aantal bestuursfuncties in andere organisaties, waaronder de Robert Fleurystichting in Leidschendam.

En hoe ziet het Statenwerk eruit?
In de eerste periode (van 1995 – 1999) was ik actief in de statencommissies Zorg en Sociale Zaken en Bestuurlijke aangelegenheden. Ouderenzorg, vooral de verzorgingstehuizen en jeugdzorg waren daar belangrijke aandachtsgebieden. De gemeentelijke herindeling rond Den Haag, hier beter bekend als de annexatie van Voorburg en Leidschendam door Den Haag, heb ik hierdoor van dichtbij meegemaakt.
In de tweede periode, die in 1999 begon, heb ik de switch gemaakt naar het in de provincie belangrijke beleidsterrein van Groen Water en Milieu. Onderwerpen die daarbij veel aandacht vragen zijn de toekomst van het landelijk gebied, met name de positie van het agrarisch bedrijf daarin, de natuurontwikkeling en de organisatie van de waterschappen. Omdat de provincie in deze periode meer gebiedsgericht ging werken kwamen er ook gebiedscommissies. Ik zit in de gebiedscommissie West en Zuid. In de commissie West ben ik onder meer de woordvoerder geweest voor de gemeentelijke herindeling in het Westland. Een actueel onderwerp is het Streekplan ZuidHolland West, waarin de ruimtelijke indeling van ZuidHolland van het Westland tot en met de Bollenstreek voor de komende jaren wordt vastgelegd.

Waarom heb je gekozen voor de provincie?
Dit heeft alles te maken met het karakter van de provincie als midden bestuur. Veel beslissingen van de provincie houden rechtstreeks verband met landelijke beleidslijnen die vertaald moeten worden naar het gemeentelijk niveau. Daarvoor is veel overleg en luisteren nodig. Ook het leggen van verbindingen tussen gemeentelijke en landelijke bestuurders hoort daarbij en dit is mij vanwege mijn vele contacten op zowel landelijk als lokaal niveau zeer wel toevertrouwd. Door overleg en samenwerking kun je zorgen voor maatwerk en dit is de eerste uitdaging van een provinciebestuurder.

Wat beweegt je om in het CDA actief te zijn?
Ik kom uit een nest, waar je met de paplepel is ingegoten, dat je niet alleen voor jezelf op de wereld bent. Je moet ook actief zijn voor ‘kerk, staat en maatschappij’. Mijn moeder was jarenlang lid van de gemeenteraad en dit was een voorbeeld dat goed deed volgen. Politiek is het instrument om een bijdrage te leven in de vormgeving van je land. Voor de huidige generatie, maar zeker ook voor toekomstige generaties. Het CDA levert vanuit een duidelijke visie een bijdrage aan de politiek en die visie deel ik van ganser harte. Rechtvaardigheid en rentmeesterschap zijn belangrijke richtsnoeren voor mijn politiek bezig zijn.

Ben je alleen maar met serieuze zaken bezig?
Nee, er moet ook ruimte blijven voor hobby’s. En ook al is er dan niet veel tijd voor, ik geniet van lezen, tuinieren, zingen en het organiseren van de gezinsvakanties, die veelal met tent en auto dichtbij de natuur in rustige streken van Europa worden doorgebracht. Bergwandelen maakt een vast onderdeel uit van deze vakanties, omdat je je dan zo moet inspannen, dat je weer helemaal ontspannen terug komt.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Een goed statenlid zijn. Goede contacten onderhouden met burgers in LeidschendamVoorburg en daarbuiten en met maatschappelijke organisaties. Zo hoop ik dat ZuidHolland, met zijn 3,5 miljoen inwoners een goede provincie blijft voor iedereen die daar woont, werkt en wil recreëren. Mijn motto is daarbij? ‘Ieder mens telt’.
Net zoals trouwens elke stem op het CDA en elke voorkeursstem op mij telt. Ik hoop met dit interview uw vertrouwen gewekt te hebben.