NK Junioren

Stompwijkse schaatsers in de middenmoot.
Onder zeer winterse omstandigheden werd het afgelopen weekeinde op de Haagse Uithof het Nederlands Kampioenschap voor Junioren afgewerkt. Onder het oog van behoorlijk veel dorpsgenoten wisten de Stompwijkse deelnemers redelijk tot goed te presteren. Veelal werd het normale niveau gehaald, maar dit bleek bij lange na niet voldoende op mee te strijden om de podiumplekken.
Op vrijdagavond werd de spits afgebeten door Marleen de Haas. Op de 500 meter kwam ze tot een tijd van 45.74. Dit bleek goed voor de 11de plaats. Daar de 500 meter meestal niet de sterkste afstand van Marleen is, was er goede hoop dat ze via de 1000 meter misschien wel op zou kunnen schuiven naar een positie binnen de beste 10. Jammer genoeg verliep de 1000 meter niet helemaal naar verwachting. Met 1.32.84 bleef ze anderhalve seconde verwijderd van haar beste tijd. Ze kwam uiteindelijk 0.1 sec tekort om zich bij de beste 10 schaatsters in het eindklassement te scharen. Een elfde plaats bleek uiteindelijk haar eindklassering. Marleen was wel wat teleurgesteld over het mislopen van een toptienklassering, maar bleek uiteindelijk zeer tevreden met haar prestaties.
Tim Gareman kwam op vrijdagavond in actie op de 500 meter en de 1500 meter. Gezien zijn recente prestaties op de laatste afstand had Tim een goed klassement al uit zijn hoofd gezet. Alle hoop was nu gevestigd op een podiumplek op de 500 meter. Na een flitsende opening (10.64) stokte het tempo op de laatste 100 meter. Tim finishte na 41.43, wat hem een 7de plek opleverde. Volgens Tim liep deze race gewoon niet lekker. Gelukkig had hij geen last van de bovenbenen gehad, hetgeen hem de laatste weken parten speelde, waardoor hij de 1500 meter voluit in kon gaan. Lange tijd hield hij op de 1500 meter zicht op een goede eindtijd. Na een moeizame slotronde scoorde hij uiteindelijk een eindtijd van 2.17.36. Het leverde hem in totaal de 18de plek op in een veld van 30 deelnemers: Ondanks alles mag dit toch als goed worden bestempeld.
Femke Hilgersom kwam op zaterdag in actie op de 500 en 1000 meter. In principe liggen deze afstanden haar goed. Dit keer verliep met name de 500 meter niet naar wens. Hoewel haar opening goed was (11.7), kon ze dit niet doortrekken. Haar eindtijd van 44.33 (17de) was dan ook enigszins teleurstellend. Op de 1000 meter liep het vervolgens wel iets beter (1.30.09), maar haar 15de plaats in het klassement na 2 afstanden bood weinig hoop voor plaatsing voor de 4de afstand (1500 meter). Hieraan mochten slechts de 12 beste rijdsters na 3 afstanden deelnemen.
Op zondag stond er wederom een 1000 meter op het programma. Hier moest Femke enorm uit haar slof schieten om de 4de afstand te halen. Hoewel ze zich zeer goed revancheerde voor de eerste dag (1.28.46) bleek het niet voldoende voor kwalificatie. De 15de plaats in het eindklassement was het hoogst haalbare. Gezien het deelnemersveld mag dit toch goed genoemd worden. Onder de 24 deelneemsters bevonden zich slechts 4 eerstejaars Bjunioren, waarvan Femke er een van was. Door haar optreden blijft ze ook nog uitzicht houden op deelname aan de Vikingrace later dit jaar in Heerenveen.
Tom de Haas