Lichtpuntjes

Tijdens mijn zoektocht naar lichtpuntjes, wamtebronnetje kom ik terecht in de kantine van Stompwijk ’92, waar de laatste potjes geklaverjast worden en steek daar mijn licht op bij verschillende tafeltjes.
Leo van Santen geeft aan dat er geen nacht zo donker is, of het wordt weer licht. Hij geeft nog wat gratis adviezen weg. Geniet van elke dag, maak wat moois van je leven, probeer zoveel mogelijk sleur te vermijden en probeer zoveel mogelijk te klaverjassen.
Fried de Jong hoort dit allemaal gelaten aan, en weet dat de wijsheid in de kan zit, zelf zit hij trouwens aan een Fanta.
Gerrit Olsthoorn gaat verder met wijze adviezen: stap elke dag gezond uit je bed e liefst zo lang mogelijk.
Toos de Bruin, vindt Maaike en Koos twee lichtpuntjes in haar leven omdat ze er altijd welkom is. Koos staat altijd voor haar klaar.
Riet de Bruin moet ook even genoemd worden, met haar verzorgt ze al jaren als vrijwilligster de reisjes op de Henry Dunant. Ze hebben zoveel lol samen.
Nu Toos 60 is geworden mocht ze eigenlijk niet meer mee, maar door de organisatie is ze toch weer benaderd en dit gaan ze samen zelfs twee weken mee.
Greet Luk geniet van haar vrijwilligerswerk en evenals Toos leeft ze voor haar kleinkinderen.
Annie Vurens schuift aan samen met Riet Beusekamp. Annie is blij met haar vriendinnenclub, waar Toos en Greet ook deel van uitmaken. (De mutsenclub en hier en daar een pet, aldus Toos).
De club bestaat uit veel weduwe vrouwen die gezamenlijk leuke dingen doen, Ze kaarten heel wat af, bezoeken tuincentra en gaan samen uit. Volgende week gaan ze lekker naar Benny Nijman. Op 2e kerstdag kookt iedereen wat en dat nemen ze mee en gaan gezamenlijk eten. Zo komen ze de winter wel door.
Cisca van Boheemen vindt de geboorte van een kleinkind zo bijzonder, zoals pas Annicka of de doop van zelfs vier kleinkinderen. Trouwens ook leuk dat ze kip wint op lotnr. 668.
Joop Olyhoek hoopt op een witte kerst en dat hij kan gaan schaatsen, dat zou een lichtpunt zijn.
Ik loop natuurlijk het risico nu ik met pen en papier rond ga, dat ik zelf het doelwit wordt.
Marijke vindt het heerlijk dat ik nooit in de stress schiet, altijd klaar sta, ook als ik geen tijd heb. Op die momenten alles aan de kant zet om er dan toch voor te gaan. Leuk om te horen, dank je Marijke.
Niek van den Bosch, het zal je gebeuren dat je zoon, waar hij toch wel over in de war heeft gezeten, door een prinses als Monique ten huwelijk wordt gevraagd. Hij was erbij toen Guus zei: Natúúrlijk.
Ze heeft thuis flink geoefend, de tranen liepen over haar wangen. Ze deed het geweldig. Champagne en bruidstranen. Dit alles onder begeleiding van 40 à 50 man. Guus die geheel verrast werd toen hij klanten aan het helpen was.
Door de publiciteit zijn er zelfs weer klanten terug gekomen naar de vrijdagmarkt.
Cock van Geijlswijk denkt even na en Marijke geeft aan dat hij op 3 januari een half uurtje langer mag slapen, dan staat er geen klas te springen om de door hem schoongeboende sporthal te betreden en heeft hij meer tijd.
Cock hangt zijn ballen in de boom. Hij heeft namelijk net 6 rode en 6 gouden kerstballen gewonnen.
Guus Vincenten start volgend jaar met een nieuwe column, dat wordt een lichtpuntje in het nieuwe Dorpsketting jaar.
Leon van Boheemen vertelt dat hij 25 kilo is afgevallen. Hij is er nog niet. Ga zo door. Applaus, het is spectaculair.
Cock v.d.Vegt zijn hele leven is een lichtpunt, een soort vuurwerk.
‘Zelfs als je vrouw naar de stad is geweest?’ vraagt Wout Brugman. Zelfs dan.
Hij geniet van zijn woonwagenhuis, zijn 4 kinderen en 6 kleinkinderen, wat wil een mens nog meer?
Wout bezint zich nog op een lichtpuntje in de toekomst hoe hij page Jacqueline in de maling kan nemen.
Kees van der Poll heeft na 5 kleindochters, een eerste kleinzoon. Quint is op 7 december geboren. Dat je daarvoor een schoonzoon in moet huren!
Mieke Brugman heeft vele lichtpuntjes in haar leven. Maar op dit moment zijn dit de 100 gewonnen kerstlampjes en een kip.
Lydia Luiten heeft drie sterren aan de hemel staan, haar schoonvader en moeder en haar eigen vader. Die zorgen voor alles. En vriendin Marjoke, is een ster op aarde.
Eric Onderwater (Zoeterwoude) zijn lichtpuntje is zijn vakantie om eenmaal per jaar te gaan vissen en natuurlijk de kermis. ‘De Stompwijkse’? vraag ik. Ja natuurlijk, heeft Zoeterwoude dan een kermis? Daar leeft hij naar toe en hij spreekt de wens uit hier ooit te komen wonen.
Anneke Vlasveld, haar zoon Gert Jan gaat een jaar op vakantie o.a. naar Nieuw Zeeland. Gelukkig kijkt ook zij uit naar haar vakanties en om de kerstdagen te vieren met vrienden, Ria en Wim v.d.Helm, Cock en Ien, Gerard en Annie van Rijn lekker gourmetten.

Leny van Dijk heeft letterlijk meer licht in huis nu die onwijze grote, scheef gegroeide boom is omgezaagd.
Ondertussen is het twaalf uur en is Arie Geurtsen jarig geworden. Hij laat zich wel erg selectief zoenen.
Ik maak de stand op en heb nog een halve kantine te gaan.
Voor Jos Luiten is dit de geboorte van een gezond kleinkind.
Cees Overdevest geniet van zijn gezondheid en dat hij zijn hobby, paarden, kan delen met kleinkind Nicole. Daar hebben ze samen veel plezier in. Hij kan nog zoveel dingen doen op zijn leeftijd, lekker buiten zijn met het mennen. Hij is tussen paarden opgegroeid en heeft daar nu nog profijt van. Het kunnen accepteren dat niet alles vanzelfsprekend is. Persoonlijk vind ik Cees een lichtpuntje omdat hij altijd mijn moeder oppikt naar de kapper. Hij is daarentegen blij zelf niet afhankelijk te zijn en dit nog te kunnen doen.
Fred van der Hoek scheurt voorbij en geeft aan dat hij nog geen jaar weg is bij het Ministerie van Onderwijs of er moeten al 700 personen afvloeien. Hij werkt inmiddels een jaar met plezier bij het Centraal Orgaan Asielzoekers.
En hij wordt, rond de kermis, opa!
Alex Bergen en Danny Plug hebben de hoofdprijs gewonnen vanavond met 5933 punten. Alex heeft een kalkoen van 3,172 kg en Danny een van 3,04 kg. De kaarten van Alex waren zeker net ietsje beter. Ze kaarten trouwens nooit met elkaar. Lichtpuntje, verzetten tegen dieptepuntjes, niet in de hoek gaan zitten. Iedereen mag met kerst doen waar hij zin in heeft.
Toby van Marwijk vindt dat familie en kerst samengaan.
Zijn kaartmaat Michael van den Nouweland beaamt dit. Even met de familie bijeen rond de kerstboom thuis, bezoek aan oma en dan gezellig naar de Toko en 2e kerstdag weer lekker kaarten.
De kerstgedachte van Gert Jansen is ietwat gecensureerd, omdat hij altijd zo opgewonden raakt van de kerkklokken. Piet Olyhoek denkt nog even na.
Aad Luiten barst in deze tijd van het jaar van het werk, maakt 120 uur per week, slaapt 4 uur per nacht. En hij doet dit nog met plezier ook. Eerste kerstdag komt hij bij, geniet van een kerstmaal met kip, biertje. En 2e kerstdag, hoe kan het anders op zo’n kaartavond, lekker jassen in De Bles.
Marco Lexmond gaat voor de hoofdprijs op 2e kerstdag, vanavond was hij 3e geworden dat is toch te weinig. En de behaalde 9 voor het vak Frans door Jody was een lichtpuntje afgelopen week.
Theo van den Bosch is blij dat, nu Kevin bij Luiten Wild werkt, Gerda elke ochtend ook zijn lunchpakketje maakt en dat waardeert hij ten zeerste. Ook op zaterdag wordt er even samen thee gedronken en als Kev dan naar zijn werk gaat duikt Theo weer terug in zijn warme bedje.
Gerda vindt het zielig dat Theo van der Meer zijn arm uit de kom is. Hij is gevallen met schaatsen.
Henk Luiten is eigenlijk wel blij dat het ging dooien, al die ijsmeesters en dat hele elfstedencircus. Zijn lichtpunt is het tuinbouwcentrum bij nacht. Wat een horizonvervuiling.
Ron van der Salm zijn ster is zijn kleine meid, ze speelt een kerstengel met kerstmis.
Piet Olyhoek is er uit en schudt
dit even uit de mouw:
Hij heeft 5 jaar liggen dromen
Om op deze kerstgedachte te komen
Op dit moment heeft ze rood haar
En is ze de vrouw van het jaar
Het is een vrouw om van te houden
Er komt een tijd dat ze gaan trouwen
Een ding is zeker
Er is niemand beter
En laat al die oudjes maar denken
Ik kan haar alleen een hoop liefde schenken
(Hier paste een prachtige foto van dit verliefde paar, ik had mijn toestel bij me, maar helaas niet aangedacht….Spijt!!)
Kees Bergen heeft allerlei wijsheden zoals dat er veel mensen zijn die je waarderen om wat je hebt en niet om wie je bent. Kennissen zijn belangrijker dan kennis en niet alleen omdat het meervoud is. Realistisch in het leven staan, prioriteiten stellen en kunnen kiezen. Dit jaar heeft hij dus gekozen voor de afronding van opleiding tot projectleider en dus geen toneel.
Cees Luiten uit zijn dieptepuntjes om tot lichtpuntjes te kunnen komen. Zijn frustraties dateren uit de kleuterschooltijd, waar hij altijd te laat was voor de autootjes in de kast. Altijd waren de ruige jongens hem voor en hij zat altijd met die ellendige legpuzzels. Alles is toch goed gekomen, hij stapt nu elke dag in zijn eigen vrachtwagen.
Gerard van Steekelenburg is dit jaar 65 jaar geworden, de jongste is gaan samenwonen en de puzzels is nu compleet.
Rini van Steekelenburg loopt dit jaar rechter dan de afgelopen 14 jaar. Na haar heupoperatie is ze nu zonder pijn. Als dat geen lichtpuntje is.
Fred v.d.Poel spreekt voor zijn moeder de wens uit dat zij went aan de nieuwe kamer. Na het overlijden van zijn vader afgelopen jaar, is ze een verdieping hoger gaan wonen. Ze mist de vertrouwde gezichten op de gang. Op de begane grond was er gelegenheid om naar buiten te zwaaien en nu niet. Er moet wat meer stil gestaan worden bij oudere, alleenstaande mensen.
Marjoke de Hollander waardeert de steun van haar gezin en haar familie zeer. Ook van Lydia en schoonzus Riede. Ze wenst iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Kees de Hollander zijn licht is gaan schijnen nu de moeder van Marjoke op de plaats van bestemming is. Ze heeft een warm plekje gevonden in Emmaus. En zo is het.
Riede van Bohemen de Hollander benadrukt het belang van al haar vrienden, familie, de warmte voor elkaar. Niet alleen met kerst maar het hele jaar door. En de gezondheid voor kinderen en kleinkinderen.
Lydia wenst alle alcoholisten, criminelen en de hele bende een zalig kerstfeest. Vrienden, blijf dicht bij elkaar.
Roelie v.d.Vegt is zo ontzettend gelukkig dat haar kleinkind Wesley zijn plekje in de maatschappij heeft gevonden en ze wenst Mary en Jan heel veel sterkte toe in deze voor hen zo moeilijke periode.
Ze weet zeker dat Jan, haar eerste man, hoog aan de hemel mee straalt!
Het is inmiddels half twee en de aantekeningen zijn bijna niet meer te lezen. Zaterdag maar direct uitgewerkt, anders kan ik het zelf niet meer lezen. Ik hoop dat alles over is gekomen zoals het bedoeld was.
Petra

Wij willen een kaarsje opsteken voor onze oma, kleine oma en oma Knijntje omdat ze altijd op ons wil passen en dan leuke spelletjes met ons doet. Ze is voor haar klein en achterkleinkinderen de liefste oma.