Een veilig begin van 2003

Opruimactie vuurwerkresten in LeidschendamVoorburg
De gemeente LeidschendamVoorburg wil een veilige start van het nieuwe jaar.
Op 1 januari 2003 begint dan ook een actie om alle straten in de gemeente weer snel schoon en veilig te maken. Het voorkomen van ongelukken met zwerfvuurwerk is het uitgangspunt van deze opruimactie. De gemeente sluit hiermee aan bij een landelijk initiatief.
EOD
In de vroege ochtend van nieuwjaarsdag trekken ruim twintig medewerkers van Wijkbeheer er op uit om de straten van vuurwerkresten te ontdoen. Met veegwagens doen de teams van deze ´Explosieven Opruimingsdienst´ (EOD) hun uiterste best die dag de meeste weigeraars van straat te krijgen. De gemeente vraagt haar inwoners de opruimploegen op 1 januari een handje te helpen door zelf de eigen vuurwerkresten op te ruimen.
De eerste dagen daarna geldt het schoon en veilig maken van de wijken als speerpunt van de wijkploegen van Wijkbeheer.
Kleine moeite
De laatste jaarwisselingen gebeurden de meeste vuurwerkongelukken bij het afsteken van officieel toegestaan consumentenvuurwerk. Niet omdat vuurwerk ineens een stuk gevaarlijker is geworden, maar omdat vooral jongeren het afsteken van vuurwerk niet gevaarlijk vinden. Te weinig afstand houden en het uit de hand afsteken van siervuurwerk zorgden de laatste jaarwisseling voor de meeste van de 960 slachtoffers die bij de Eerste Hulp van een ziekenhuis zijn behandeld. Twee andere hoofdoorzaken zijn het niet stabiel neerzetten van siervuurwerk en het slachtoffer worden van vuurwerk van een ander. Tijdens de laatste jaarwisseling waren omstanders goed voor een kwart van de ongevallen. Deze gegevens zijn ontleend aan het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument en Veiligheid.
Weigeraars
Veel jongeren rapen op nieuwjaarsdag zwerfvuurwerk op van straat, de zogenaamde weigeraars, en steken dit opnieuw af, met alle risico´s van dien. Het percentage vuurwerkongevallen op nieuwjaarsdag bedroeg afgelopen jaar 21%. Dit betekent dat ruim 200 kinderen hun nieuwe jaar zijn begonnen in het ziekenhuis. De oplossing ligt voor de hand: als de straten op 1 januari in de ochtend vuurwerkvrij en schoon zijn, vinden jongeren geen zwerfvuurwerk meer om af te steken.
Kleine moeite
Op de eerste vrije dag van het nieuwe jaar gaan de medewerkers van de gemeentelijke Explosieven Opruimingsdienst hard aan het werk om de gemeente weer aan kant te krijgen. Mede dankzij de opruimactie van vorig jaar is het aantal ernstige ongevallen op nieuwjaarsdag gedaald van 38 naar 21 procent. Dat percentage kan met een gezamenlijke schoonmaakactie van gemeente en inwoners nog verder omlaag. De gemeente roept inwoners dan ook op het eigen vuurwerkafval op te ruimen en vuurwerk dat niet is afgegaan onschadelijk te maken: “Als iedereen op 1 januari zijn eigen straatje veegt en de vuurwerkresten in vuilniszak of container doet, zorgen we samen voor een veilig en schoon begin van 2003.” Gemeente Leidschendam.