CDA: plannen Damlaan en Damcentrum snel aanpakken

“De op 17 december door de gemeenteraad behandelde plannen voor het revitaliseren van het Damplein en Damlaangebied in Leidschendam moeten nu zo snel mogelijk worden uitgewerkt. Verder uitstel is niet verantwoord. Het oude centrum van Leidschendam is dringend toe aan een opknapbeurt. De winkeliers, de bewoners en het winkelend publiek vragen hier ook om. Het CDA wil zich hier maximaal voor inzetten”, dat zegt CDA woordvoerder Kees Geertsema.
Wel onderstreept Geertsema namens het CDA een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Als de middenstand in het Damcentrum wil overleven moet de verkoop tijdens de verbouwing door kunnen gaan. Met andere woorden het centrum moet bereikbaar blijven en er moet geparkeerd kunnen worden. Het Damcentrum zal ook na de revitalisering goed bereikbaar moeten zijn vanaf de noord en de zuidkant van Leidschendam. Het CDA dringt er daarom op aan de Middenweg open te houden om de bereikbaarheid uit Leidschenveen te waarborgen.
Het CDA vindt ook dat het aantal parkeerplaatsen verhoogd moet worden. Daardoor wordt de parkeerdruk in de openbare ruimte verlaagd. Het CDA is van mening dat de afmetingen van het Damplein bepaald moeten worden aan de hand van de omliggende bebouwing. Hoe massaler en hoger de bebouwing wordt, des te meer vierkante meters zijn er nodig om het gevoel te hebben op een plein te zijn of te lopen. Het is van belang dat er duidelijkheid wordt verschaft over de functie van het plein.
De woningbouwcorporatie Wooninvest heeft aangegeven mogelijkheden te zien om het percentage sociale woningen van de terug te bouwen woningen op te trekken tot 50%. Het CDA gaat er van uit dat dit percentage zo hoog mogelijk wordt. Ook vindt het CDA dat aan de behoefte aan woonruimte voor jongeren, starters en senioren maximaal moet worden voldaan. Natuurlijk allemaal binnen de grenzen van wat financieel haalbaar is.
Ook, zo stelt Kees Geertsema, is het voor het welslagen van het grote project absoluut noodzakelijk dat er tijdig en helder gecommuniceerd wordt naar de bewoners. Om het draagvlak van de bewoners en ondernemers te vergroten is het gewenst dat de dialoog gezocht wordt om hun wensen en ideeën te horen en hier wat mee te doen. Zo krijgt communicatie meer inhoud en is het zinvoller dan uitsluitend informatie. Het gaat er om goed te luisteren naar de burger.
De CDA fractie heeft moties ingediend om al deze punten en wensen nog eens te onderstrepen. Die moties zijn aangenomen.
Peter van Ostaijen Fractievoorzitter CDA
LeidschendamVoorburg
Tel: 0703273777 (privé)
Email: p.van.ostayen@hccnet.nl