Muizenissen

De avond vóór zijn achtste verjaardag zei ik tegen Youri dat hij voor het laatst als zevenjarige naar zijn bed ging. Hij antwoordde verbaasd: ‘Ja?’ ‘Nou, ik zal de zeven wel missen, hoor..’.
De volgende dag kwam hij heel stoer naar beneden. Op de een of andere ma-nier begreep hij, of beter gezegd, vond hij, dat je je als achtjarige anders be-hoort te gedragen dan als een zeven-jarige: volwassen. Hij had er daarom dan ook totaal geen problemen mee dat hij pas tussen de middag zijn cadeautjes zou krijgen, want zijn Pa moest ’s mor-gens al vroeg op zijn werk verschijnen dus het gebruikelijke ritueel tijdens ver-jaardagen moest worden doorbroken. Toen ik hem om twaalf uur uit school haalde was hij nog steeds de rust zelve en liet hij het zelfs toe dat ik hem ver-telde dat we eerst een broodje zouden gaan eten en papa daarna nog even een dutje moest doen op de bank, want zo vroeg uit bed was ik al een tijdje niet meer gewend….Met andere woorden, hij moest nog maar even geduld hebben voordat hij zijn cadeautjes zou krijgen…
Ik geniet er van om die gasten in de ma-ling nemen, maar ik weet ook dat daar binnen een niet al te lange tijd een einde aan zal komen. En dan doel ik op de leeftijd van de oudste. Want er komt een dag dat hij míj in de maling gaat nemen. Zo nu en dan probeert hij mij al uit, maar vooralsnog is het te doorzichtig. Geeft niet, het komt vanzelf.
We hebben hem een radio-cassette-ceedeespeler gegeven, zo’n draagbaar ding van een heel vaag merk. Hij was verrukt, sterker nog, hij begon niet eens te klagen dat hij maar één cadeau kreeg. Direct werden er allerlei ceedee’s uit Pa en Ma’s ceedee collectie getrokken en stoof hij naar boven, naar zijn eigen ka-mer, en sloot zich als een aanstormende puber op. Niet lang daarna hoorde ik de eerste muzikale geluiden uit de speakers komen………….: ‘Daar wordt aan de deur geklopt’, de versie van V.O.F. de Kunst! Op Foxkids zijn ze namelijk al begonnen met het gek maken van de jeugd, daar laten ze al zien hoe Sinter-klaas zijn koffers aan het inpakken is en hoe de Wegwijs-Piet de route aan het uitstippelen is. Nog even en dan begin-nen ze al in februari met beelden uit te zenden hoe Sinterklaas bij een reisbu-reau zijn bezoek aan Nederland aan het regelen is…..
Sinterklaas is dus onderweg en Bassie & Adriaan zijn gestopt…euh..over twee jaar gaan ze stoppen. Ook weer zoiets! Ik verwacht daarom dan ook dat we bin-nenkort bij No-va en Barend & Van Dorp te ho-ren krijgen dat Ernst, Bobbie & de Rest ook gaan stoppen, omstreeks 2020….
Dan heeft de jeugd al die jaren rustig de tijd om afscheid te kunnen nemen, on-der andere door videobanden, T-shirts en hoofddoekjes van de kinderhelden in te slaan. Én ze kunnen, als ze zelf vader of moeder zijn geworden, hun kinderen geestelijk begeleiden in het afscheids-proces van Ernst, Bobbie & de Rest!
Arjen Veldhuizen